Ръководството на Агенция "Митници" се срещна с представители на алкохолния сектор

Ръководството на Агенция "Митници" се срещна с представители на алкохолния сектор

29 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ръководството на Агенция "Митници" се срещна с представители на алкохолния сектор

Ръководството на Агенция "Митници" се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки, съобщиха от Агенцията. 

Това е третата от кръга срещи на ръководството на Агенция "Митници" с представители на икономическите оператори, произвеждащи или търгуващи акцизни стоки. 

Цел на разговорите днес беше задълбочаване на партньорството, подобряване на механизма за сътрудничество, намаляване на административната тежест и елиминиране на нелегалните и корупционни практики, информират от Агенцията.

На срещата представителите на бранша приветстваха новата методика за обработката на заявки в системата на Агенция "Митници" -"Сървиз деск", която от 1 април се въвежда за големите данъкоплатци в секторите "Алкохол и алкохолни продукти", "Тютюневи изделия" и "Горива и петролни продукти", се посочва в съобщението. Мярката е с цел да оптимизира комуникацията с администрацията. От Агенцията посочват, че се предвиждат и регулярни срещи с бизнеса, а по предложение на алкохолния бранш ще зачестят и семинарите за техни служители относно прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове. 

Сред други проблеми поставени от представителите на бранша бяха нелегалното производство на алкохол с цел реализация на черния пазар, имитиращите продукти, както и редица процедурни въпроси по администрирането на складовете и акцизните стоки.

В съобщението се отбелязва, че през 2023 г. десетте най-големи компании в бранша, сред които са вносители, производители на спиртни напитки, вино и бира, са внесли в държавния бюджет 262,4 млн. лв. акциз, както и 17 млн. лв. ДДС при внос. 159 000 литра е задържаният по подозрения за нарушение етилов алкохол през изминалата година, като за същия период са установени и над 40 000 литра бира и над 6000 литра вино. Отчита се още, че и в трите категории са отбелязва значителен ръст спрямо резултатите за 2022 г.

В срещата днес участваха директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова и двамата заместник-директори на Агенцията Людмил Маринов и Георги Александров.

БТА припомня, че вчера ръководството на Агенция "Митници" се срещна с представители от сектора за производство и търговията с тютюневи изделия и аксесоари и нехармонизирани стоки. Акцент в разговора беше поставен върху доброто партньорство между индустрията и Агенция "Митници", обсъдена беше и борбата с нелегалните и корупционните практики. На срещата бяха предложени мерки за задълбочаване на стратегическите комуникации с бранша като намаляване на административната тежест, механизъм за ускорена обработка на запитванията, прозрачност и предвидимост във взаимодействието, чрез провеждане на редовни срещи. 

На 26 март ръководството на Агенция "Митници" проведе среща с представители на сектор "Горива и петролни продукти". Целта на разговорите беше да се обсъдят възможностите за подобряване на механизма за сътрудничество, намаляване на административната тежест и елиминиране на нелегалните и корупционни практики, което да подпомогне легалната търговия с акцизни стоки.

През втората половина на февруари от Министерството на финансите съобщиха, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници".

 

#ръководството #агенция #митници #срещна #представители #десетте #найголеми #компании #сектора #производство

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете