Протестът на енергетици и миньори от "Марица Изток" стигна до Хасково

Протестът на енергетици и миньори от "Марица Изток" стигна до Хасково

29 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Протестът на енергетици и миньори от "Марица Изток" стигна до Хасково

Протестът на енергетици и миньори срещу спирането на мощности от енергийния комплекс "Марица Изток" стигна от Старозагорско до региона на Хасково. Тръгналото тази сутрин от Раднево и Гълъбово, автошествие премина през Симеоновград и Димитровград до северния изход на Хасково, където се установи колоната от леки автомобили.

Това, което се случва в държавата, силно ни притеснява, каза миньорът Йордан Стоянов. Вече една топлоелектрическа централа (ТЕЦ) и един рудник спряха работа, а другите работят почти на минимум, каза той. Стоянов посочи, че исканията са пределно ясни - браншът да е конкурентоспособен и при положение, че могат да се изпълнят изискванията на Европейския съюз за въглеродните емисии, да бъде изграден завод за улавяне и преработка на тези емисии.

Настояваме България да излезе от Зелената сделка и работата на комплекса да продължи до 2040 г., каза го колегата му Драгомир Драгнев. Участниците в проявата на недоволство имат намерение да затворят за час изход от Харманли към магистрала "Марица", като протестът ще завърши до ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово.

#протестът #енергетици #миньори #срещу #спирането #мощности #енергийния #комплекс #марица #изток

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете