Прокуратурата в Лихтенщайн разследва австрийския магнат Рене Бенко

Прокуратурата в Лихтенщайн разследва австрийския магнат Рене Бенко

12 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Прокуратурата в Лихтенщайн разследва австрийския магнат Рене Бенко

Прокуратурата в Лихтенщайн е започнала разследване срещу основателя на "Сигна" (Signa) Рене Бенко. Това съобщават австрийските вестници "Кронен Цайтунг" и "Пресе", като се позовават на швейцарския финансов блог "Инсайд парадеплац" (Inside Paradeplatz) и агенция Блумбърг. Агенцията е получила отговор от представител на прокуратурата в Лихтенщайн, потвърдил информацията за разследването. То е свързано със съмнения за измама и пране на пари.

Британският всекидневник "Файненшъл таймс" също така съобщи, че Вадуц в момента разследва "скритите активи" на Бенко. "Започнати са предварителни разследвания срещу физическо и юридическо лице, както и срещу неизвестни извършители", е заявила прокуратурата на Лихтенщайн в отговор на запитване на австрийската новинарска агенция АПА, съобщава електронната страница на австрийското радио и телевизия, отбелязвайки, че прокуратурата не е потвърдила преките разследвания срещу Бенко. "На този етап от производството не са потвърдени и няма да бъдат потвърдени конкретни имена и няма да бъдат предоставени допълнителни подробности относно предмета на разследването". В Австрия и Германия органите вече са започнали разследвания по случая "Сигна". В Германия за тази цел е създадена специална комисия.

Междувременно германският седмичник "Шпигел" писа, че частният самолет на Бенко, който е нает на лизинг и принадлежи на групата компании около частната фондация "Лаура", основана от Бенко и майка му, е обявен за продажба. Подробностите за самолета са изброени на седем страници в брошура за продажба от средата на март. Частният самолет обаче ще бъде продаден "извън пазара", т.е. дискретно, съобщи списанието, като се позова на лице, запознато с плановете, според което Бенко иска 19 милиона евро за самолета. В документите на частната фондация "Лаура" обаче самолетът последно е бил оценен само на 16 милиона евро.

Компания, принадлежаща на частната фондация, вече е продала 62-метровата яхта "Рома" за 25 милиона евро. Въпреки това и Бенко, и бенефициентите на фондацията нямат достъп до парите. Твърди се, че поради продължаващите разследвания банките не желаят да осчетоводяват пари по сметки, свързани с Бенко или семейната фондация. Но според адвоката, представляващ Бенко и частната фондация, парите са "надлежно преведени" по сметката на продавача, съобщава "Шпигел".

#прокуратурата #лихтенщайн #започнала #разследване #срещу #основателя #сигна #signa #рене #бенко

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете