Производството на заместители на месото на растителна основа в Германия продължава да нараства

Производството на заместители на месото на растителна основа в Германия продължава да нараства

4 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Производството на заместители на месото на растителна основа в Германия продължава да нараства

Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли, вегетариански бургери вместо кюфтета - за много германски домакинства вегетарианските или веганските заместители на месото вече са привична част от дневното меню, макар често да са по-скъпи от "оригинала", пише ДПА. 

Нарастващото търсене стимулира производството, а в същото време през 2023 г. консумацията на месо на глава от населението се очаква да спадне до исторически минимум.

По данни на германската статистическа служба "Дестатис" (Destatis) миналата година предприятията в Германия са произвели около 121 600 тона вегетариански или вегански заместители на месото или с 16,6 процента повече спрямо предходната година. В сравнение с 2019 г. производството се е увеличило повече от двойно – с цели 113,8 процента.

Броят на предприятията, произвеждащи заместители на месото в Германия, също се увеличава непрекъснато, като последните данни са за 67 през 2023 г. спрямо от 51 през 2022 година.  

Консумацията на месо намалява от години

"Нарастващото търсене на заместители на месото е съпроводено от спад в консумацията на месо, който продължава и през 2023 г.", отбелязва статистическото ведомство. 

Според предварителните данни през миналата година в Германия са изконсумирани 51,6 кг месо на човек от населението. Това означава, че низходящата тенденция продължава - през 2022 г. са били консумирани 52 килограма месо на човек от населението в сравнение с 60,9 килограма през 2018 година.

Според проучване, проведено от одиторската компания Пи дабълю Си (PwC), значителна част от потребителите променят начина си на хранене с цел опазване на климата. Една трета (35 процента) от над 1000 потребители в Германия заявяват, че са консумирали по-малко червено месо през последните шест месеца. Една пета (22 процента) казват, че през този период са консумирали по-малко млечни продукти.

От друга страна, консумацията на растителни продукти е във възход. Според проучването на Пи дабълю Си всеки четвърти консумира пресни плодове и зеленчуци много по-често, а 28 процента хапват повече боб и бобови култури, които се считат за значително по-щадящи климата от месото. 

За целите на анализа Пи дабълю Си два пъти годишно анкетира около 20 000 души в 31 държави, включително над 1000 души от Германия.

Въпреки нарастването на броя на заместителите на месото, този пазар все още е нишов. По данни на "Дестатис" през 2023 г. производството на месо е било почти 80 пъти по-голямо по стойност от производството на заместителите на месо (583,2 млн. евро), достигайки 44,8 млрд. евро.

Екологичната организация "Световен фонд за дивата природа" (WWF) определя засилващото се отдръпване от месото като положителна тенденция. 

"Ако разгледаме площта земя, необходима за производството на храни за хората, то 75 процента от нея се падат само на храни от животински произход като месо, мляко и яйца", на производството на храни от животински произход се дължат и 69 процента от емисиите на парникови газове, свързани с храните, посочва организацията. 

Германското подразделение на "Световния фонд за дивата природа" обаче също така предупреждава, че заместителите на месото обикновено са силно преработени храни, които само наподобяват месо чрез използването на многобройни добавки и сложни процеси. Същевременно храните на растителна основа, които са претърпели малка или никаква допълнителна обработка, са както по-полезни, така и често по-евтини, допълват експертите на екоорганизацията.

#наденички #тофу #вместо #месо #соеви #питки #пържоли #вегетариански #бургери #кюфтета

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете