Проектът Concrete to Culture превръща пространства в бизнес парк в средище на култура и развлечения в квартал на София

Проектът Concrete to Culture превръща пространства в бизнес парк в средище на култура и развлечения в квартал на София

12 април 2024 г. · 17 мин. четене · Споделяне във Facebook


Проектът Concrete to Culture превръща пространства в бизнес парк в средище на култура и развлечения в квартал на София

Проектът „Паркът” или Concrete to Culture на фондация „Колективът” е сред номинираните инициативи за тазгодишното издание на наградите "Нов европейски Баухаус". Проект на българската фондация бе отличен миналата година с престижния европейски приз.

Наградите "Нов европейски Баухаус" ще бъдат връчени за четвърти път на церемония тази вечер в рамките на втория Фестивал на Новия европейски Баухаус. Той се провежда в Брюксел от 9 до 13 април.

Тази година финалистите за отличията са 49 проекта, подбрани измежду над 5000 кандидати, които се конкурират в две направления - "Нов европейски Баухаус за шампиони" и "Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди". Общо четири са основните категории, в които попадат проектите – "Възстановяване на връзката с природата", "Възстановяване на чувството за принадлежност", "Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това" и "Оформяне на кръгова индустриална екосистема и подпомагане на подхода, основан на жизнения цикъл".

Тази година „Колективът“ кандидатства в групата на "шампионите“ и категория „Възстановяване на чувството за принадлежност“. 

Според регламента на наградите във всяка от категориите ще бъдат отличени по един победител и по един подгласник, освен това във всяка от категориите по един победител и по един подгласник ще получат наградата "Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване". Във всяко направление ще бъде избран по един победител във всички категории чрез онлайн гласуване на обществеността, което продължи до 27 март тази година.

Наградите за победителите в направления "Нов европейски Баухаус за шампиони"  и "Специално признание за усилията на Украйна за реконструкция и възстановяване" са съпроводени от парична премия в размер на 30 000 евро, а в направление "Нов европейски Баухаус за изгряващи звезди" – по 15 000 евро. Подгласниците в категорията на "шампионите" ще получат по 20 000 евро премия, а "изгряващите звезди" – по 10 000 евро. Премията за подгласниците за наградата за възстановяване на Украйна е в размер на 15 000 евро.

Освен от премията, всеки от отличените победители и подгласници ще се възползва от подкрепата на Европейската комисия за промотиране и развитие на проектите и концепциите си, предвижда регламентът.

„Паркът” бе осъществен много бързо, каза за БТА Гергана Илиева, която е архитект и част от фондацията. Всичко започва през февруари 2023 г. След пандемията Бизнес парк в близост до столичния квартал „Младост” търси начини да се отвори повече към квартала и жителите му.

Фондацията, която вече има осъществени успешни проекти в София и в страната и е двигател на инициативи за промяна на публични пространства, се включва в начинанието от самото начало като консултант. Фондацията организира през март миналата година четири срещи с участието на жители на столичния квартал, с архитекти, ландшафтни архитекти, експерти и артисти. Провеждат се над 20 часа разговори с живеещи в „Младост” и работещи в Бизнес парка, за да научи техните идеи и предпочитания за развитие на пространството на парка в полза на различните общности, какво липсва в квартала, как протича ежедневието им. В рамките на дискусиите се оформят идеите кои пространства и по какъв начин могат да бъдат преобразени в полза и на обитателите на квартала, и на работещите в бизнес парка, разказа архитект Илиева.

Така след началото на инициативата през февруари 2023 г. и проучване през март, конкретен план е съставен през април. След консултациите проектът се насочва към усвояване и развитие на пространството върху покрива на паркинг-сградата в Бизнес парка и на всички незаети помещения на партерен етаж. Те се превръщат в десет ателиета, които се отдават на артисти без наем, срещу ангажимента им да организират изложби или събития на открито в Бизнес парка.  На покрива на паркинга, без особени строителни намеси и върху площ от три декара, се оформят зона за деца, спортна зона, сцена за изкуство. Графити артистите XROME и Джо Венци са поканени да изрисуват пода, парапетите са изрисувани от Алекси от Варна, който работи по-фигурално, и така се оформя смятаното вече за най-голямо графити пространство на Балканския полуостров, каза Илиева.

На 23 юни 2023 г. с тридневен фестивал новата среда на Бизнес парка по проект „Паркът” е открита с тридневен фестивал с открити сцени, забавления за деца и възрастни, павилиони. След края му всеки уикенд и понякога в дни от седмицата на откритите сцени се представят културни събития, а детските кътове и зоната за спорт функционират постоянно. Отзивите за случващото се бяха добри и от страна на живеещите в близост до Бизнес парк, и от работещите в него, каза Илиева.

Покривното пространство е зазимено в края на миналата година и предстои скоро да бъде открито отново, защото идеята на проекта е да промени за постоянно средата, а не да има само фестивален характер. Ателиетата на артистите продължават да функционират в Бизнес парка.

Фондация „Колективът” е създадена през 2020 г. Неин основател и двигател е Мартин Янков. Екипът от осем души разчита на доброволци и съмишленици, както и на партньорски организации.  Първият проект на фондацията е „Реките”, който се развива успешно вече няколко години и не само в София, а и в други градове на страната. Първоначалната идея на Янков е няколко лодки в Перловска река да се оформят като арт инсталация, но около темата бързо се събрахме различни хора, други организации, експериментирали с инициативи и фестивали и още през първата година започнахме да мислим, че лодките са маркер за по-дългосрочна промяна в обстоятелствата около реките, разказа за началото на „Колективът” Гергана Илиева.

В основата на инициативата е цялостно преосмисляне на канализацията на София. След поредица от конкурси и идеи за пространствата около реки през годините, които остават нереализирани след осъзнаването, че изискват години ангажимент и инвестиции, разбрахме, че ако искаме да имаме чисти и хубави реки, трябва да започнем с нещо малко, което да не плаши никого, обясни Илиева.

Принципът е на малка архитектурна намеса, която показва възможностите за промяна , а културната програма около всеки от проектите привлича още повече съмишленици сред градските общности, обясни Илиева. Кампанията на фондацията включва запознаване с историята на реките и бившите речни трасета, превърнати в канализация, защото малцина дори в София могат да изброят кои са реките в града, привличането на артисти, за да се привлече широката общественост, както и инициативи за редовно почистване на реките и зоните около тях. Този месец в София предстои почистване в Южен парк, зони две и три, от "Топлоцентрала" до църквата, каза архитект Илиева.

Тя подчерта, че в Русе, където фондацията развива проекта си за реките, отличен миналата година от Новия европейски Баухаус, има изградена стабилна общност от ученици. След оформилия се там „Колектив junior”, вече се работи за създаване на партньорства и местни общности в Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Троян, Триград, Берковица. „Колективът” работи отлично с партньорски организации по места, каза архитект Илиева.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата.  Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти.

БТА е медиен партньор на събитието.

#проектът #паркът #или #concrete #culture #фондация #колективът #сред #номинираните #инициативи

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете