Продължава издирването на британски лекар и телевизионен водещ, който изчезна в Гърция

Продължава издирването на британски лекар и телевизионен водещ, който изчезна в Гърция

8 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Продължава издирването на британски лекар и телевизионен водещ, който изчезна в Гърция

Гръцката полиция съобщи, че в продължаващата мащабна издирвателно-спасителна операция на малкия източен егейски остров Сими все още не е открит британският лекар и телевизионен водещ Майкъл Мозли, който изчезна в сряда следобед, след като се предполага, че е излязъл на разходка, съобщава Асошиейтед прес.

Полицията посочи днес, че в издирването участват бреговата охрана, полицията и пожарната и са използвани хеликоптер, дронове и полицейско куче. Те не са открили никакви следи от 67-годишния мъж, който е бил на почивка на острова.

Според полицията той е изчезнал, след като излязъл за кратка разходка по скалиста пътека между плажа Агиос Николаос и село Педи, посочва Ройтерс.

Издирвателната операция продължава на фона на нарастващи опасения, че Мозли може да не е оцелял, отбелязва агенцията. Той не е носел мобилния си телефон със себе си, което прави издирването му още по-трудно.

"Вероятно е паднал в морето и то го е отнесло или нещо друго се е случило", заяви за Ройтерс кметът на Сими Лефтерис Папакалодукас. "Невъзможно е да се намира там, където се провежда издирването. Това е малка зона и е претърсена внимателно".

Британското министерство на външните работи съобщи, че е в контакт с гръцките власти във връзка с издирването, посочва АП.

Мозли е добре познат във Великобритания с редовните си изяви по телевизията и радиото и с рубриката си във вестник "Дейли мейл". Извън Обединеното кралство е известен с книгата си от 2013 г. "Бързата диета", на която е съавтор заедно с журналистката Мими Спенсър. В "Диетата 5:2" се твърди, че хората могат да отслабнат бързо, като сведат до минимум приема на калории през два дни в седмицата, а през останалите пет се хранят здравословно.

Впоследствие той представя и диетата "Fast 800" - програма за бързо отслабване, и прави редица филми за диети и упражнения.

Мозли често е подлагал тялото си на екстремни изпитания, за да види ефекта от диетите си, а също така е живял с тения в червата си в продължение на шест седмици за документалния филм на Би Би Си "Заразени! Живот с паразити", напомня АП.

Разтревожени приятели и колеги изразиха шока си от изчезването на Мозли.

"Тази шокираща новина насочва вниманието ни към съпругата на Майкъл - Клеър, и синовете им“, казва Рой Тейлър, професор по медицина и метаболизъм в университета в Нюкасъл, който е съавтор заедно с Мозли на "8-седмичната диета за кръвна захар". "Мислите ни са с тях в този ужасен момент на несигурност и се надяваме, че той ще бъде намерен благополучно".

През 2002 г. Мозли е номиниран за награда "Еми" за ролята си на изпълнителен продуцент на документалния филм на Би Би Си "Човешкото лице", представен от звездата на "Монти Пайтън" Джон Клийз и включващ множество известни лица, сред които Елизабет Хърли, Пиърс Броснан и Дейвид Атънбъро.

Мозли има четири деца от съпругата си Клеър Бейли Мозли, която също е лекар, писател и автор на здравна рубрика.

#гръцката #полиция #съобщи #продължаващата #мащабна #издирвателноспасителна #операция #малкия #източен #егейски

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете