Прищина забрани на ръководителя на сръбската служба за Косово да посети Северно Косово за Великден

Прищина забрани на ръководителя на сръбската служба за Косово да посети Северно Косово за Великден

4 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Прищина забрани на ръководителя на сръбската служба за Косово да посети Северно Косово за Великден

Прищина отново забрани на ръководителя на сръбската правителствена служба за Косово да посети Северно Косово, съобщи службата, цитирана от белградската агенция Бета.

Петкович е планирал да присъства на великденската литургия в полунощ в манастир „Високи Дечани“, на сутрешната служба в манастир „Грачаница“, а след това е планирал да посети и манастира „Драганац“.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на бившата си област Косово. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на Европейския съюз. Петър Петкович е и главен преговарящ за Белград в диалога.

„Въпреки че посещението има изключително религиозен характер и включва само посещения на манастири, светини на Сръбската православна църква, в духа на най-големия празник за сърбите, без никакви политически намерения, властите в Прищина забраниха посещението му без никакво обяснение“, пише в съобщението на службата за Косово.

Отбелязва се още, че косовският премиер Албин Курти вече повече от една година забранява на Петкович да посети Косово. Посочва се, че тези забрани са „без никакво основание и представляват нарушаване на споразумението за свободно движение и официални посещения, особено когато става въпрос за главния преговарящ за сръбската страна в диалога“.

„Съобщението до временните институции в Прищина за посещението на Петкович е изпратено навреме и съгласно всички актуални договори и споразумения, но Прищина продължава едностранно да нарушава всички споразумения и да анулира всички постижения на диалога в Брюксел“, пише още в съобщението.

#прищина #отново #забрани #ръководителя #сръбската #правителствена #служба #косово #посети #северно

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете