Присъединяването към Шенген ще доведе до нарастване на привлекателността на Румъния за инвеститорите, според министъра на правосъдието

Присъединяването към Шенген ще доведе до нарастване на привлекателността на Румъния за инвеститорите, според министъра на правосъдието

30 март 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Присъединяването към Шенген ще доведе до нарастване на привлекателността на Румъния за инвеститорите, според министъра на правосъдието

Присъединяването към Шенгенското пространство ще доведе до нарастване на привлекателността на Румъния за инвеститорите, заяви на регионална конференция днес румънският министър на правосъдието Алина Горгиу, предаде агенция Аджерпрес.

„С това присъединяване ще увеличим привлекателността на Румъния за инвеститорите. В дългосрочен план то ще доведе до по-голям приток на туристи, а това означава допълнителни приходи за Румъния“, каза Горгиу на конференцията „Европа във всяко населено място“, организирана в град Питещ по инициатива на младежката организация на Национално-либералната партия.

Министърът на правосъдието подчерта, че Румъния отговаря на техническите критерии за присъединяване към Шенген от много отдавна.

„От години Румъния е готова за този момент. От техническа гледна точка сме много добре подготвени“, отбеляза Алина Горгиу и допълни, че отлагането на решението за членство в Шенген се дължи на съпротивата на някои държави. Горгиу увери, че Европейската народна партия (член на която е Национално-либералната партия в Румъния) ще продължи да подкрепя Румъния за присъединяване към Шенген и със сухопътните граници.

В нощта на събота срещу неделя, от 00:00 ч. в полунощ, Румъния става член на Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници, отбелязва агенция Аджерпрес.

В Букурещ този момент ще бъде отбелязан със събитие на международното летище „Хенри Коанда“ (Отопени) на терминала за заминаващи.

Подобно събитие е планирано в нощта на събота срещу неделя в 23:30 ч. местно (и българско) време и на международното летище „Аврам Янку“ в град Клуж-Напока.

Вчера, при откриването на нов терминал на международното летище в Тимишоара, премиерът Марчел Чолаку заяви, че присъединяването към Шенгенското пространство с въздушните и морските граници от 31 март е победа за Румъния. Чолаку увери, че предстои пълна интеграция, и със сухопътните граници, до края на годината.

На 30 декември 2023 г. Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи реши да премахне контрола по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, след като Австрия, последната страна, която се противопоставяше на тази мярка, оттегли ветото си.

Така от 31 март 2024 г. отпадат проверките на пътниците на вътрешните въздушни и морски граници между България и Румъния и останалите държави от Шенгенското пространство. Тази дата съответства на промяната на зимния/летния график, определен от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Шенгенското пространство е зона на свободно движение и позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол.

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, създадена през 1985 г., ще наброява вече 29 членки - 25 от 27-те страни членки на ЕС и съседите му - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Румъния и България обаче са частични членове до момента на включването им и със сухопътните граници.

Министърът на вътрешните работи на Румъния информира, че от 31 март лицата, които пътуват по въздух за/от страни членки на Шенген, няма да преминават през граничен контрол. На летището ще се прави само проверка за сигурност, след което пътниците ще се отправят директно към гейтовете без документите им за самоличност да бъдат проверявани от гранична полиция. Въпреки това силите на реда може да правят проверки на документите с цел превенция на трансгранични престъпления и на нелегална миграция. Това означава, че пътниците трябва да носят в себе си документ за самоличност, напомни министърът.

По отношение на морските граници министърът на вътрешните работи Каталин Предою заяви, че пътуването по море може да бъде сравнено с пътуване във вътрешността на страната. На пътуване по море от Румъния до някоя от страните членки на ЕС и на Шенгенското пространство се гледа като на вътрешно пътуване - от едно пристанище до друго, каза министърът.

 

#присъединяването #шенгенското #пространство #доведе #нарастване #привлекателността #румъния #инвеститорите #заяви #регионална

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете