Присъединяването към еврозоната е ключов приоритет за банките и за държавата, каза председателят на УС на АББ Петя Димитрова

Присъединяването към еврозоната е ключов приоритет за банките и за държавата, каза председателят на УС на АББ Петя Димитрова

17 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Присъединяването към еврозоната е ключов приоритет за банките и за държавата, каза председателят на УС на АББ Петя Димитрова

Присъединяването към еврозоната е ключов приоритет за банките и за държавата, каза Петя Димитрова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ), на конференцията "Заедно към успеха: Стабилна финансова екосистема и пътят на България към еврозоната" в София. 

Форумът, организиран АББ, събра представители от банковия и финансов сектор, икономически анализатори. Целта му е да провокира дискусия за макроикономическата обстановка в България, за бъдещето на банковия сектор и стратегическите приоритети на Асоциацията през 2024 година.

Петя Димитрова заяви, че банките у нас запазват целта присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г., работят и ще бъдат готови за това. Банките в България ще бъдат готови с всички системи и проекти да бъдат добър двигател за приемането на еврото, каза тя. Димитрова каза, че банките са един от двигателите в процеса за еврозоната и най-големите платци. Приемането на еврото ще мине основно през нас, инвестициите, които банките ще направят за това да може еврото да се приеме, са най-големи в държавата и изцяло ще бъдат поети от нас, посочи тя.

Петя Димитрова изтъкна ползите от приемането на еврото – положително отражение върху кредитирането, развитие на капиталовите пазари, ЕЦБ като кредитор от последна инстанция, подобряване на бизнес средата. Българските банки държат 12 процента от депозитите под формата на минимални задължителни резерви в БНБ - близо 16 млрд. лева, с нула доход. В Европа банките държат 1 процент, а ЕЦБ плаща 4 процента върху тези свръхрезерви, отбеляза Димитрова и добави, че това е приход, който отива директно в държавата през БНБ.  

Една от препоръките, които от АББ отправят във връзка с влизането в еврозоната, за да могат хората плавно да минат през процеса, е те да депозират и обръщат парите в брой максимално рано преди датата на присъединяване към еврозоната, посочи Димитрова. Тя каза, че това ще бъде една от разяснителните кампании, които АББ ще направи, за да може този процес да върви плавно. Никой нищо няма да загуби, всичко ще се прави автоматично, каза Димитрова.

Цветанка Минчева, заместник-председател на УС на АББ, каза, че в комуникационната си кампания от Асоциацията искат да отправят послание, че банките са партньори на клиентите в прехода към евро. Важно е да се знае, че клиентските сметки ще бъдат превалутирани автоматично, информационните системи на банките са подготвени, банките ще направят необходимите инвестиции за увеличаване на сигурността, каза Минчева. Слоган на кампанията, която АББ започва, е "Еврото - заедно за ново бъдеще" и тя ще има няколко основни направления - кампания в медиите, серия от бизнес конференции, специална секция на страницата на АББ, информация в социалните мрежи.

Минчева обясни, че най-тежката логистична част, което стои пред банките при приемането на еврото, е физическата смяна на банкнотите и монетите. Работим активно с БНБ, с "Борика", с партньорите в касовата дейност, за да осигурим безпроблемната обмяна в брой на фирмите и домакинствата, каза тя. Банките са ключов играч в този процес – имаме добре изградена инфраструктура от филиали и банкомати, банките имат доверието на хората, които държат парите си в тях, каза още Минчева.

#присъединяването #еврозоната #ключов #приоритет #банките #държавата #каза #петя #димитрова #председател

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете