Присъдите по делото за бомбения атентат в Истанбул през 2022 г. се очакват на 26 април

Присъдите по делото за бомбения атентат в Истанбул през 2022 г. се очакват на 26 април

15 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Присъдите по делото за бомбения атентат в Истанбул през 2022 г. се очакват на 26 април

Решението по делото за терористичния атентат на истанбулския булевард "Истиклял" през ноември 2022 г., в който загинаха шестима души, а десетки други бяха ранени, се очаква да бъде съобщено на 26 април, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Процесът започна на 9 май 2023 г. срещу 36 души, сред които сирийката Ахлам Албашир, сочена за пряк извършител на бомбения атентат. Обвинителният акт по делото включва 123 обвиняеми, като срещу 36 от тях са повдигнати обвинения за престъпления като нарушаване целостта и единството на нацията, създаване и ръководене на въоръжена терористична организация, извършване на планирано масово убийство, незаконно притежание на взривни материали и др. 

На днешното заседание пред 13-и съд за тежки престъпления в Истанбул се явиха шестима задържани, включително Албашир, а част от подсъдимите, поставени под арест, участваха чрез видеоконферентна връзка със съдебната зала.

Помолена да се произнесе по обвиненията пред съда, сирийката, поставила чантата с взривното устройство на оживения булевард, недалеч от емблематичния площад "Таксим", заяви, че няма какво да каже.

Изслушани бяха и други обвиняеми, както и техните адвокати.

Съдът постанови днес да бъде продължена мярката за задържане под стража на 10 подсъдими, включително Ахлам Албашир, и насрочи следващото заседание по делото, на което следва да бъдат произнесени присъдите, за 26 април.

Прокуратурата иска сирийката да бъде осъдена за различни престъпления на общо седем доживотни присъди затвор и между 1949 години и половина и 3009 години лишаване от свобода.

Турските власти обвиниха за нападението на 13 ноември 2022 г., при което бяха убити шестима души, а 99 бяха ранени, забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и свързаните с нея сирийски кюрдски групировки. Кюрдските бойци отричат да са замесени, отбелязва АП.

ПКК води въоръжена борба в Турция от 1984 г. В конфликта са загинали десетки хиляди души.

#решението #делото #терористичния #атентат #истанбулския #булевард #истиклял #2022 #загинаха #шестима

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете