Приходите от здравен туризъм в Турция за миналата година са достигнали 2,3 млрд. долара

Приходите от здравен туризъм в Турция за миналата година са достигнали 2,3 млрд. долара

11 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Приходите от здравен туризъм в Турция за миналата година са достигнали 2,3 млрд. долара

Приходите от здравния туризъм в Турция през 2023 г. възлизат на 2,3 млрд. долара, което е с 4 млрд. повече спрямо предходната 2022 г., сочат данни на турското Министерство на търговията. 1,4 милиона туристи са пребивавали в Турция през миналата година по системата на здравния туризъм.

Според данните 40 здравни заведения в 5 от най-големите окръзи на страната са сертифицирани с международна акредитация по системата на здравния туризъм.

По този показател Турция се нарежда на 7-мо място в света.

Здравният туризъм е един от най-бързо развиващите се сектори в света. Турция показва значителен напредък в тази област. Постигнатото обаче досега е под капацитета на страната, посочват експерти от Турската асоциация за пластична и естетична хирургия.

По думите на д-р Ебру Шен от асоциацията в страната са регистрирани 175 институции, работещи в сектора здравен туризъм.

“Броят на заявките непрекъснато се увеличава, което е показател за популярността и предпочитанията в тази област. Вложените инвестиции за развитието на този тренд дават плодове“, казва тя.

Към това се прибавя и подкрепата на турското министерство на търговията и на Министерството на културата и туризма за популяризиране на постиженията в здравния сектор, инвестициите в медицинската инфраструктура и апаратура, както и за повишаване на конкурентоспособността на международните пазари чрез участия в международни изложения, посещения на делегации, разкриване на регионални поделения в страни, които изпращат значителен брой туристи в Турция.

“Планира се през настоящата година приходите от здравния туризъм да достигнат 4 млн. долара. Активизират се  съвместните усилия на ангажираните в сектора институции, за да се постигне увеличаване на дела и принадена стойност за Турция от глобалния здравен туризъм. Целта е страната ни да се превърне в световен център на здравния туризъм”, обобщава д-р Ебру Шен.

По данни на Асоциацията на турските туристически агенции (ТУРСАБ) Германия е на първо място по броя на туристите, които посещават Турция по системата на здравния туризъм, следвана от Великобритания, Русия, Азербайджан. България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово са сред държавите от Балканите, откъдето идват най-много туристи за здравни услуги.

Основните сектори, които са предпочитани за лечение в Турция от чуждестранните пациенти са гинекология, офталмология, медицинска биохимия, обща хирургия, стоматология, ортопедия и травматология, инфекциозни болести. Пластичната хирургия и присаждането на коса също са много търсени от чужденците. 

#приходите #здравния #туризъм #турция #2023 #възлизат #млрд #долара #което #спрямо

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете