Приемането на Словения в НАТО е историческо събитие, каза словенската президентка по повод годишнината от присъединяването на страната

Приемането на Словения в НАТО е историческо събитие, каза словенската президентка по повод годишнината от присъединяването на страната

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Приемането на Словения в НАТО е историческо събитие, каза словенската президентка по повод годишнината от присъединяването на страната

Словенската президентка Наташа Пирц Мусар каза на церемония в Бърдо при Краню по повод 20-годишнината от членството на страната в НАТО, че за Словения това е "историческо събитие" и е било правилното решение, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло.

„Решението, което взехме, беше правилно. С членството спечелихме не само влизане в съюз за отбрана, но и признание, че сме част от общност, основана на демокрацията като начин на живот, върховенство на закона, зачитане на човешките права и териториалната цялост и суверенитет“, подчерта Пирц Мусар и допълни, че приемът на Словения в НАТО и Европейския съюз са исторически събития в историята на страната.

Словения влезе в НАТО на 29 март 2004 г., заедно с България, Румъния, Естония, Латвия, Литва и Словакия.

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи е на официално посещение в страната по повод годишнината. Той се срещна с президента и с премиера Роберт Голоб. Каволи и Голоб обсъдиха подготовката на юлската среща на върха на НАТО във Вашингтон, посветена на 75-ата годишнина на Алианса.

Голоб отбеляза, че разходите на Словения за отбрана през 2023 г. възлизат на 845 милиона евро и представляват 1,34 процента от брутния вътрешен продукт. Страните от НАТО се ангажираха през 2014 г. да повишат разходите за отбрана на 2 процента от БВП, които Словения би могла да достигне до 2030 г., отбелязва РТВ Сло.

Вчера в Любляна пристигна и румънският министър на отбраната Анджел Тълвар по покана на словенския си колега Марян Шарец.

„От създаването си през 1949 г. НАТО се е сблъскала с многобройни предизвикателства, заради които премина през основни промени. През 2019 г. се изправихме и пред израза, че НАТО е в мозъчна смърт. Все пак Алиансът оцеля въпреки всичко“, коментира Шарец.

Тълвар отбеляза, че отношенията в Алианса ще бъдат по-силни, „когато осъзнаем, че трябва да увеличим разходите за отбрана и че всяка страна членка трябва да отговаря за собствената си отбрана".

Той посочи, че преди войната в Украйна никой в Румъния не е предполагал, че в Черно море ще има десетки мини. „Никой дори не си е представял, че останки от руски дронове могат да бъдат намерени на румънска територия“, добави той.

#словенската #президентка #наташа #пирц #мусар #каза #церемония #бърдо #краню #повод

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете