При днешното си посещение в Полша Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

При днешното си посещение в Полша Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

23 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


При днешното си посещение в Полша Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Британският премиер Риши Сунак заминава днес за Полша, където ще обяви отпускането на военна помощ в размер на още 500 млн. британски лири (617 млн. долара) и доставката на още боеприпаси за Украйна, която е изправена пред "екзистенциална заплаха", посочи в изявление канцеларията на британския лидер, цитирана от Франс прес.

Сунак ще се срещне с полския си колега Доналд Туск, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да обсъдят войната в Украйна и по-широката европейска сигурност.

Тази визита идва в момент, когато Киев моли съюзниците си да увеличат военната си помощ, по-специално чрез доставка на боеприпаси, които са от съществено значение за отблъскване на руските атаки.

След дълги и трудни преговори Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува в събота огромен пакет от военна помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев.

"Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за нашата сигурност и за цяла Европа", заяви в изявление Сунак.

Ако Путин спечели "тази агресивна война, той няма да спре на границата с Полша", предупреди британският премиер.

 Сунак ще обяви от Полша "значително увеличение" на подкрепата на Великобритания за Украйна, включително допълнителна военна помощ на стойност 500 млн. британски лири и "най-голямата досега доставка на жизненоважно военно оборудване".

Помощта ще бъде използвана "за бързото осигуряване на боеприпаси", от които Украйна спешно се нуждае, както и на безпилотни летателни апарати, които ще бъдат закупени от Великобритания, както и техническата им поддръжка.

Оборудването, което ще бъде изпратено на Украйна включва 60 морски съда, повече от 1600 ракети, по-специално за противовъздушна отбрана, както и крилати ракети "Сторм шадоу". В пакета с военна помощ ще бъдат включени и почти четири милиона боеприпаса за стрелково оръжие.

По време на визитата си в Полша Сунак ще обсъди "задълбочаването" на двустранните отношения между Лондон и Варшава с Доналд Туск. След това британският премиер ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

#британският #премиер #риши #сунак #заминава #днес #полша #обяви #отпускането #военна

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете