Президентът на УФР отхвърли възможността следващият ход да е повишаване на лихвите

Президентът на УФР отхвърли възможността следващият ход да е повишаване на лихвите

2 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентът на УФР отхвърли възможността следващият ход да е повишаване на лихвите

Инфлацията все още е твърде висока. По-нататъшният напредък в намаляването ѝ не е гарантиран и пътят напред е несигурен. Това заяви президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл след заседанието на централната банка на САЩ, на което лихвените равнища останаха непроменени за шести пореден път - от юли 2023 г. (в диапазона от 5,25 до 5,5 на сто - бел. ред), предаде Си Ен Би Си.

Пауъл каза още, че централната банка наблюдава пазара на труда, който досега показва устойчивост в лицето на затягането на паричната политика. "Готови сме да отговорим на неочаквано отслабване на пазара на труда", посочи президентът на УФР. Той отбеляза двойната задача на централната банка, която включва както стабилни цени, така и максимална заетост.

Централният банкер на САЩ изключи възможността за скорошно повишаване не лихвите. "Мисля, че е малко вероятно следващото движение на лихвените проценти да бъде повишение. Бих казал, че е малко вероятно", заяви Пауъл.

Коментарът му идва дни след като в петък бе съобщено, че индексът на личните потребителски разходи (PCE Index, следен от Управлението за федерален резерв на САЩ във връзка с вземането на решения, свързани с паричната политика - бел. ред.) е нараснал с 0,2 процентни пункта до 2,7 на сто на годишна база през март.

Днес, освен че реши да не променя своите лихвени равнища, УФР взе решение да забави темпа на програмата за "количествено затягане", която позволява на централната банка на САЩ постъпленията от падежиращи облигации да се изтеглят от баланса й

Програмата започна през юни 2022 г. и доведе до спад на баланса на УФР до 7,4 трилиона долара, с 1,5 трилиона долара по-малко от пика му в средата на 2022 г.

От юни УФР ще намали месечния си таван за извършване на тези операции до 25 млрд. долара от 60 млрд. долара сега. В резултат на това годишното намаление на активите на УФР ще бъде 300 милиарда долара в сравнение със 720 милиарда долара, когато програмата стартира, допълва Си Ен Би Си.

#инфлацията #все #още #твърде #висока #понататъшният #напредък #намаляването #гарантиран #пътят

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете