Президентът на Литва приветства Япония като нов стратегически партньор в Инициативата "Три морета"

Президентът на Литва приветства Япония като нов стратегически партньор в Инициативата "Три морета"

11 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентът на Литва приветства Япония като нов стратегически партньор в Инициативата "Три морета"

Президентът на Литва приветства Япония като нов стратегически партньор в Инициативата "Три морета". Гитанас Науседа отправи приветствието днес във встъпителното си изявление пред представители на медиите в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс. Науседа е домакин на деветото издание на срещата на върха в рамките на Инициативата "Три морета".

"Това, което мога да кажа, е, че Инициативата се разраства и привлича все по-голям интерес. Приветствам Япония като нов стратегически партньор на "Три морета". Имах възможността да видя над хиляда представители на компании, на правителства и на различни организации на бизнес форума, който тече в момента. Това означава, че интересът е налице. Хората на бизнеса искат резултати, а това допринася за разрастване на сътрудничеството ни", заяви още Науседа. 

"Наша първостепенна цел е консолидирането в подкрепа на Украйна. Това е огромна възможност за този регион, като се вземе предвид фактът, че имаме обща история с Украйна и че притежаваме богат опит в дейностите на украинския пазар. В тазгодишното си председателство на Инициативата "Три морета" Литва има за мисия да подпомогне нашите приятели от Украйна и Молдова по пътя им към присъединяването към Европейския съюз", каза още литовският държавен глава.

Във Вилнюс днес се провежда деветото издание на форума на Инициативата "Три морета": политически проект на 13 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Асоциирани членове са Украйна и Молдова.

Целта на Инициативата "Три морета" е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаването на ЕС и консолидирането на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ, вече и с участието на Япония.

Вашингтон изпрати в Литва своя делегация начело с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Пайът.

Президентът на Република България Румен Радев беше домакин на шестото издание на инициативата в София през юли 2021 година, когато България беше ротационен председател на "Три морета".

По инициатива на държавния ни глава на срещата в София беше постави акцент върху науката, изследователската дейност и иновациите. През 2021 година в София започнаха дискусиите за създаване на още един фонд към „Три морета“, насочен към инвестиции за подпомагане на развитието на иновативни компании.

#президентът #литва #приветства #япония #нов #стратегически #партньор #инициативата #морета #гитанас

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете