Президентът на Египет заяви, че Израел продължава да бяга от отговорност за постигането на траен мир в ивицата Газа

Президентът на Египет заяви, че Израел продължава да бяга от отговорност за постигането на траен мир в ивицата Газа

16 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентът на Египет заяви, че Израел продължава да бяга от отговорност за постигането на траен мир в ивицата Газа

Израел продължава да бяга от отговорност и да не се ангажира пълноценно с усилията за постигане на примирие във войната си с палестинската групировка "Хамас" в Газа, заяви египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна посредничи в конфликта, пред арабските лидери на тазгодишната среща на върха на Арабската лига в столицата на Бахрейн Манама, предаде Ройтерс.

Президентът на Египет отбеляза, че Израел не спира военните си операции в Рафах, на границата между Египет и Газа, и използва граничния пункт в града от палестинската страна, "за да затегне обсадата на анклава".

Израел и Египет си размениха взаимни обвинения за това чия е отговорността за затварянето на пропускателния пункт, който представлява жизненоважен маршрут за преминаването на доставките на помощ към крайбрежната територия на фона на задълбочаващата се там хуманитарна криза и риска от гладна смърт.

Във вторник Израел заяви, че отварянето на граничния пункт "Рафах" и допускането на хуманитарна помощ в Газа зависи изцяло от Египет, което предизвика остра реакция от страна на Кайро, откъдето определиха израелския коментар като "отчаян опит" да се прехвърли другаде вината за блокирането на помощта.

"Констатирахме, че Израел продължава да бяга от отговорност и да не полага нужните усилия за постигане на прекратяване на огъня“, заяви Ас Сиси. "Онези, които смятат, че силовите и военните решения са в състояние да гарантират сигурността и защитата на интересите им, се заблуждават“, добави той.

По-рано днес палестинският президентът Махмуд Абас заяви по време на срещата в Минама, че правителството на Палестинската автономия не е получило очакваната финансова подкрепа от международните и регионалните партньори.

"Сега е изключително важно да се задейства арабската мрежа за сигурност, да се повиши устойчивостта на нашия народ и да се даде възможност на правителството да изпълнява задълженията си", добави Абас.

 

 

#израел #продължава #бяга #отговорност #ангажира #пълноценно #усилията #постигане #примирие #войната

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете