Президентът на босненската Република Сръбска призова за анулиране на решенията на върховния представител на международната общност в Босна

Президентът на босненската Република Сръбска призова за анулиране на решенията на върховния представител на международната общност в Босна

28 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентът на босненската Република Сръбска призова за анулиране на решенията на върховния представител на международната общност в Босна

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик призова днес да се анулират всички решения на върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит или да се свика заседание на парламента, който да обяви решенията му за незаконни, съобщи националната телевизия на Република Сръбска РТРС.

„Предлагам да се опитаме да облекчим ситуацията в Босна и Херцеговина по следния начин – колониалната администрация да анулира решенията на фалшивия Шмит в срок от седем дни. Ако това не се направи, нашите представители да назначат заседание на парламента на Босна и той да обяви за незаконни решенията на Шмит, да забрани на органите на Босна да ги изпълняват и да обяви сайта на Службата на върховния представител за неприемлив и незаконен източник за публикуването на такива актове. Босненският парламент трябва да забрани на държавния вестник на Босна да публикува актове на чужденци и техните организации“, каза днес Додик в обръщение на специално заседание на Народната скупщина на Република Сръбска.

Върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит наложи във вторник изменения в Изборния закон на страната с цел подобряване на изборния процес. Законите в Босна обикновено се приемат от парламента на Босна, Народната скупщина на Република Сръбска и парламента на Федерация Босна и Херцеговина. Шмит обаче обяви налагане на изменения в Изборния закон на страната, тъй като политическите сили не могат да се договорят за реформата, изисквана от Европейския съюз.

Решението на Шмит предизвика бурни реакции сред лидерите на Република Сръбска, а Додик заяви, че съставната част ще приеме собствен изборен закон и ще организира собствени избори.

На специалното заседание днес Додик посочи, че ще предложи на заседание на Камарата на представителите на босненския парламент да се приеме изборен закон с всички технически подобрения, които биха се приложили веднага на изборите. Той възнамерява да предложи и отнемане на част от властта на Централната избирателна комисия, която по думите му е парадържавен институт към момента, а не избирателна комисия.

Според него подобен тип решения трябва да се взимат само в парламента на Босна и това трябва да е ясно посочено в конституцията.

„На това заседание трябва да провъзгласим за враг на Босна американския посланик (в Сараево) Майкъл Мърфи, британския посланик, Шмит и германския посланик. Да им забраним работата тук и да ги изхвърлим от Босна“, заяви Додик.

Той заплаши, че ако исканията му не бъдат уважени от босненския парламент, ще блокира вземането на решения в централните институциите на страната. 

След междуетническата война в Босна и Херцеговина 1992-95 година, съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение, страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Дейтънското споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия етническия баланс в следвоенна Босна. Република Сръбска не признава авторитета на върховния представител, тъй като назначението му не е одобрено от Съвета за сигурност на ООН, както е предвидено от Дейтънското споразумение. 

#президентът #босненската #република #сръбска #милорад #додик #призова #днес #анулират #решения

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете