Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев направи вдъхновяваща реч в Европейския парламент

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев направи вдъхновяваща реч в Европейския парламент

11 април 2024 г. · 12 мин. четене · Споделяне във Facebook


Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев направи вдъхновяваща реч в Европейския парламент

Президентът на Българска федерация Волейбол (БФВ) Любомир Ганев участва днес в конференция в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от федерацията. Темата бе "Младеж и спорт в Европейския съюз: Между големите обещания и реалността Европейски парламент". Началото дадоха българският евродепутат Андрей Слабаков и италианският му колега Пиетро Фиоки. Освен Ганев в дискусията участваха едни от най-големите български спортисти – Христо Стоичков, Таня Богомилова, Мария Гроздева, Антоанета Стефанова и Йордан Йовчев.

Речта на Ганев беше най-конкретна и предизвика най-много аплодисменти. Пиетро Фреки, европейски консерватор и реформист, специално похвали Българската федерация по волейбол за проекта "С волейбол на училище". 

Преди конференцията Ганев и Стоичков получиха покана за визита в Европейската комисия. Там двамата разговаряха с българския еврокомисар Илиана Иванова. На срещата присъстваха бившият председател на комисията Жан-Клод Юнкер, както и комисарят по бюджета Йоханес Хан.

Ето и части от речта на Любомир Ганев:

Тройна победа: Стратегически сътрудничества за насърчаване развитието на спорта чрез партньорства между федерации, бизнес и държавни институции

Уважаеми членове на Европейския парламент, скъпи колеги, журналисти, гости и приятели,

За мен е огромно удоволствие, че имам възможността да застана днес пред вас и да насоча вашето внимание към един изключително важен въпрос в стремежа ни за по-добро бъдеще и развитие на младите хора в Европа. А именно: за необходимостта за още по-тясното сътрудничество и координация между спортните федерации, бизнеса и институциите - държавни и европейски. Опитът ни показва, че само чрез задълбочаване на тези сътрудничества и координация,ние можем да отговорим на предизвикателствата на времето и на изключително динамичната технологична среда, в която живеем. И така да осигурим по-добро бъдеще за младите хора в Европа. 

Защо задълбочаването и развитието на тези сътрудничества е важно?

На първо място, защото така обединяваме ресурси и експертиза: Всеки един от тези 3 стратегически партньора притежава ценни ресурси и Know How, а обединени - могат да доведат до много по-значими резултати, отколкото биха могли да го постигнат поотделно.

Стимулира иновации: Спортните федерации се нуждаят от нови идеи и решения, за да се развиват. Бизнесът може да им предложи експертиза и технологии, а държавните и европейски институции – регулаторна среда, благоприятстваща иновациите.

Само обединени можем да достигнем до по-широк кръг от хора: Чрез сътрудничеството си, трите стратегически партньора могат да направят спорта по-достъпен за хора от всички възрасти, социални групи и с различни интереси.

Спортът е един от основните инструменти за придобиването на ставащите все по-важни и търсени от бизнеса Soft Skills. Доказано е, че масовото и активнозанимание със спорт води и до повишаване на общата производителност, а от там и на конкурентоспособност, което е много важно за позицията на Европа в силно конкурентна среда!

Ролята на Европейските институции в този процес е особено важна: 

1. Европейският съюз би могъл да осигури целева финансова подкрепа за проекти, които насърчават сътрудничеството между спортните федерации, бизнеса и държавните институции.

2. ЕС може да приема закони и директиви, които да улесняват това сътрудничество. Може да насърчава локални законодателни инициативи, които да подкрепят тези процеси.

3. Не на последно място ЕС може да играе роля на координатор между различните заинтересовани страни.

Например: чрез организирането на форуми където всички заинтересовани биха могли да се срещнат, да обменят идеи и да създадат партньорства. Тук бих искал да използвам възможността да дам пример с един такъв успешен проект, който се развива на европейско ниво. Инициативата School Volley или както я наричаме в България - "С волейбол на училище", е отличен пример за сътрудничество между Европейската конфедерация по волейбол (CEV), националните волейболни федерации и Министерства на образованието и спорта. Инициативата е съфинансирана по програмата Erasmus+, а специално в България успяхме да привлечем и местни партньори от бизнеса, като така да я направим още по-всеобхватна и достигаща до по-голям брой деца и училища. Целта на инициативата е да се популяризира волейболът сред децата и младите хора в Европа чрез възстановяване и засилване на връзките между волейболните клубове и училищата, в чиито район даден волейболен клуб оперира.

Винаги съм вярвал, че образованието и спортът вървят ръка за ръка. Децата ни трябва да учат и трябва да са здрави. Ние желаем да намерим най-големите таланти, да ги развием и да станат гордост за България един ден. Доказателство за успеха на "С волейбол на училище" са резултатите и призовите места на подрастващите ни отбори на най-големите международни турнири през миналите няколко години. Неслучайно и през 2024-а сме домакини на две европейски и едно световно първенство за подрастващи. 

Ето защо, в заключение, бих искал да използвам трибуната, която ми е дадена и да ви призова да продължите да подкрепяте и насърчавате тези сътрудничества между федерации, бизнес и държавни институции, както на национално, така и на европейско ниво. Да мислите и създавате предпоставки за такива взаимодействия и колаборации, особено когато става въпрос за масов спорт и за спорт сред децата и подрастващите! Спортът и активният начин на живот винаги са били важни, но във времената, в които живеем и новите предизвикателства, пред които се изправят младите хора трябва допълнително да ги насърчаваме и стимулираме да живеят здравословно и да спортуват. Вярвам, че това е ключът към по-добро бъдеще за цялото ни общество.

#президентът #българска #федерация #волейбол #бфв #любомир #ганев #участва #днес #конференция

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете