През 2024 г. се очаква пореден дефицит на платина заради спад на доставките

През 2024 г. се очаква пореден дефицит на платина заради спад на доставките

13 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


През 2024 г. се очаква пореден дефицит на платина заради спад на доставките

Глобалният дефицит на платина през настоящата година се очаква да бъде по-сериозен от досега очакваното заради по-ниските доставки от мините в Южна Африка и Русия, според тримесечния доклад на Световния съвет за инвестиции в платина (WPIC), предаде Ройтерс. В съвета членуват големите западни производители на платина.

При все това недостигът през 2024 г. от очаквани 476 000 тройунции ще бъде по-нисък от регистрирания през 2023 г. дефицит от 851 000 тройунции заради спад на търсенето от 5 на сто. В предходния доклад очакваният недостиг възлизаше на 418 000 унции.

"Изправени сме пред втора поредна година на дефицит, който се равнява на около 6 на сто от глобалното търсене", казва Едуард Стърк, шеф на изследователския екип в съвета. "Фокусът е върху доставките, които през първата четвърт на годината са вторите най-ниски в наше време, а прогнозата за цялата година се доближава до рекордно ниската 2020 г."

Вече обявени планове за преструктуриране и по-бавно от очакваното увеличение на производството, съчетани с ниските цени на паладия и родия, водят до спад на добивите в мините в Южна Африка с около 2 на сто. Доставките от Русия, която планира ремонт и поддръжка на пещите през настоящата година, както и с оглед на отражението на западните санкции, се очаква да спаднат с около 9 на сто до многогодишно дъно.

В същото време търсенето на платина, използвана в катализаторите, чиято цел е да намалят вредните емисии на автомобилите, както и за много други цели, се очаква да спадне с 5 на сто до 7,587 милиона унции след увеличение от 26 на сто през 2023 г.

Търсенето от автомобилния сектор ще се увеличи с 2 на сто заради бавния ръст на търсенето на батерии за електромобили, увеличението на тежките и хибридните автомобили, както и по-стриктното законодателство за замяната на платината с паладий, което се очаква да достигна 742 000 унции през настоящата година, посочват от съвета. Данните на организацията се основават върху информация от консултантската компания "Металс фокус" (Metals Focus).

#глобалният #дефицит #платина #настоящата #година #очаква #посериозен #досега #очакваното #заради

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете