Премиерът на Косово Албин Курти призова сърбите в страната да се регистрират в преброяването на населението, което започва утре

Премиерът на Косово Албин Курти призова сърбите в страната да се регистрират в преброяването на населението, което започва утре

4 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Премиерът на Косово Албин Курти призова сърбите в страната да се регистрират в преброяването на населението, което започва утре

Премиерът на Косово Албин Курти призова  сърбите в Косово да се участват в предстоящото преброяване на населението, което ще започне на утре и ще продължи шест седмици, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Албин Курти заяви пред медиите в северната част на етнически разделения град Митровица в Северно Косово, че отново призовава всички сръбски граждани в страната, представители на сръбската общност, които живеят не само в северната част на Митровица, но навсякъде в Косово, да се  регистрират колкото е възможно по-масово.

"Когато правим нашите планове за реализиране на субсидии и инвестиции, за работа и образование, за здравето на гражданите, ние трябва да имаме като огледало състоянието на населението, сканирано възможно най-добре," добави Курти.

В Митровица Курти разговаря с председателя на общината Ерден Атич, а преди това посети населените предимно със сърби Лепосавич и Зубин Поток.  Курти заяви, че правителството в Прищина е против разделението на обществото и че е за равенство.

"Нашите институции трябва да култивират равнопоставеност в отношението към гражданите, а също и  равни възможности за достъп до институциите на системата", заяви косовският премиер.

"Всички тенденции за дестабилизиране на Косово идват от другата страна границата", каза Курти. 

На въпрос дали очаква споразумение по въпроса за динара на днешния кръг от диалога в Брюксел, Курти каза, че неговото правителство няма нищо против динара и че Белград може да продължи да помага на гражданите, но че не позволява разпределение на дирани в брой в Косово.

"Искаме да спрем контрабандата и всякакво финансиране на тероризма, защото когато финансирате тероризма, вие също сте терорист", заяви Курти. 

Той посочи, че няма нищо против лекарите и учителите в Северно Косово да получават заплати от Сърбия.

"Но изглежда, че основната загриженост на официален Белград е, че някои други хора, които не са нито лекари, нито учители, няма да могат да получават пари в брой, както преди. Така че ние искаме прозрачна система, легализация на всички финансови транзакции, разбира се тези, които са законни", каза Курти.

В необявеното почти целодневно посещение вчера в северната част на Косово, където преобладава сръбско население, Курти беше придружен от министъра на вътрешните работи Джелял Свечля и министъра на местното самоуправление Елберт Красничи. Курти бе съпътстван от десетки въоръжени полицаи в черни джипове, обелязва РТС.

#премиерът #косово #албин #курти #призова  #сърбите #участват #предстоящото #преброяване #населението

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете