Преходен съвет на Хаити избра бивш министър на спорта за нов премиер в опит да успокои

Преходен съвет на Хаити избра бивш министър на спорта за нов премиер в опит да успокои

1 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Преходен съвет на Хаити избра бивш министър на спорта за нов премиер в опит да успокои

Новоучреденият Преходен съвет на Хаити избра бившия министър на спорта Фриц Белизер за нов премиер на страната, предадоха световните агенции. Той заменя Мишел Патрик Боаверт, бивш министър на икономиката и финансите. 

Деветчленният преходен съвет трябваше да избере нов министър-председател и правителство в опит да помогне за потушаването на насилието на бандите в столицата Порт-о-Пренс и в цяло Хаити. Белизер получи подкрепата на четирима от членовете на съвета с право на глас. Общо право на глас имат седем членове в съвета.

За един месец от Порт-о-Пренс заради насилието избягаха повече от 90 000 души, а като цяло през последните години над 360 000 души са останали без дом, тъй като въоръжените лица опустошават цели райони в битка за територии на влияние.

Преходният съвет избра за свой председател по-рано днес Едгар Льоблан Фис, който е бивш кандидат за президент. Вчера съветът се е срещнал с представители на армията и полицията, за да обсъдят кризата със сигурността в Хаити и как най-добре да я разрешат. 

Обявяването на Белизер за премиер беше изненадващо. Когато Фис обяви, че четирима членове на Съвета с право на глас са избрали Белизер за министър-председател, сред присъстващите се надигна ропот.  Лесли Волтер, един от членовете на Съвета с право на глас, заяви пред Асошиейтед прес: "Не го познавам", когато беше попитан дали подкрепя Белизер. Белизар е бил министър на спорта на Хаити по време на второто президентство на Рене Превал от 2006 до 2011 г.

"Той е малко непозната фигура", казва Робърт Фатън, експерт по хаитянска политика в Университета на Вирджиния. "Изглежда, че той няма свой собствен електорат. Може би това го направи вероятен министър-председател, така че различните партии да могат да го приемат за министър-председател", допълва той.

Представителят на Преходния съвет Луи Жерал Жил, който подкрепя Белизер, заяви пред Асошиейтед прес, че Съветът е искал да действа бързо при избора на министър-председател. "Населението на Хаити не може повече да чака", каза той. "Въпросът за сигурността е от съществено значение за общественото спокойствие", допълни той.

Преходният съвет ще изпълнява функциите на президент на страната, докато успее да организира президентски избори, които трябва да се произведат малко преди предвиденото му разпускане през февруари 2026 г.

Хаитяните продължават да са разделени по въпроса дали преходното правителство може да помогне за успокояването на размирната страна, чиято столица е под обсада, откакто банди започнаха координирани нападения на 29 февруари.

Членовете на бандите опожариха полицейски участъци, откриха огън по главното международно летище, което остава затворено от началото на март, и нахлуха в двата най-големи затвора в Хаити, освобождавайки над 4000 затворници. Най-голямото морско пристанище в страната също остава до голяма степен парализирано от насилието на бандите.

Очаква се Преходният съвет да подкрепи решението на ООН за изпращане на кенийски полицейски сили в помощ на борбата с бандите, въпреки че не е ясно кога ще стане това. Бившият министър-председател на Хаити Ариел Анри беше на официална визита в Кения, когато започнаха координираните нападения на бандите. Миналата седмица той обяви, че подава оставка.

#новоучреденият #преходен #съвет #хаити #избра #бившия #министър #спорта #фриц #белизер

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете