Председателката на земеделската комисия Десислава Танева разкритикува Българска аграрна камара за подписването на меморандум без бюджетирани средства за украинската помощ

Председателката на земеделската комисия Десислава Танева разкритикува Българска аграрна камара за подписването на меморандум без бюджетирани средства за украинската помощ

18 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Председателката на земеделската комисия Десислава Танева разкритикува Българска аграрна камара за подписването на меморандум без бюджетирани средства за украинската помощ

Председателката на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите Десислава Танева публикува на страницата си във "Фейсбук" коментар в отговор на писмото, изпратено по-рано днес от Българската аграрна камара (БАК) за средствата по украинската помощ.

"Не знам какво няма да допусне БАК, но със сигурност е допуснала да се подпише поредния меморандум, споразумение или нещо подобно с властта в лицето на Министерския съвет, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за изплащане на т.нар. "украинска помощ", без да са бюджетирани средства за това, без и в самото споразумение да има разписан механизъм за източника на финансиране на помощта", пише Танева, според която това е пределно ясно на всеки от подписалите меморандума, както и на всеки, който може да чете и разбира бюджетите на МЗХ и ДФЗ, които са публични. Тя подчертава, че тогавашният министър на финансите Асен Василев не е разписал меморандума, а дори самият академик Денков, тогава премиер, ясно го е казал тези дни.

Според Танева в началото на предизборната кампания неправителствената организация вероятно смята, че "размахвайки пръст" на част от участниците в нея, ще замаскира "грамотността" си по изготвяне на това споразумение, като се изпълни целта му. "Не, неграмотността не може да се замаскира, без значение от заплахи, пламенни речи и много снимки от Гранитна зала в Министерски съвет", заявява Танева, наричайки БАК "почти правителствена организация в някои мандати".

Председателката на земеделската комисия посочва, че необходимите средства за първия транш, който земеделските стопани очакват, са приблизително над 250 млн. лева, макар че все още няма информация за точните цифри след приключване на приема на заявления. А тези средства не са специално бюджетирани по бюджета на ДФЗ, където им е мястото, отбелязва тя.

"По бюджета на ДФЗ има бюджетирани в подобен размер средства, но за съфинансиране на европейските програми. В хода на приемането на бюджет 2024 година и разразилия се дебат в пленарна зала за липсата на средства за украинската помощ в бюджета по ДФЗ тогавашният финансов министър нееднократно застъпи тезата, че пари има и земеделците трябва да изберат - или инвестиционната европейска програма (в случая Програма за развитие на селските райони (ПРСР) и Програма за морско дело и рибарство (ПМДР), или украинската помощ, въпрос на избор от самия сектор", обяснява Танева, като припомня, че този дебат също е публичен, има и стенограми.

По думите ѝ в момента течащите смени и влизащото служебно правителство възпрепятстват сформирането на Управителен съвет на ДФЗ, който единствен може да вземе решение за разпределянето на помощта според осигурения бюджет без значение начина на осигуряването му - дали чрез промяна на бюджетираните вече средства по бюджет ДФЗ; допълнителен бюджет чрез постановление на Министерския съвет или и двете. Тоест, по никакъв начин не може да се получат каквито и да е средства до 22 април, се посочва в публикацията на Танева.

"Земеделските производители имат нужда и трябва да получат тези средства – така както ги очакват! Подобни пасквили като този могат да служат само за предизборна кампания сред самите браншовици, но не и друга; нито могат да помогнат – напротив, само могат да навредят в и без това трудната ситуация", заключва председателката на парламентарната комисия.

Както БТА писа по-рано, Българската аграрна камара (БАК) попита в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) съществува ли риск за изплащането на т. нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове. Като повод за тези притеснения организацията изтъкна изявлението на служебния премиер, че не са обезпечени финансовите средства за помощта и това е един от мотивите за исканата смяна на земеделския министър.

#председателката #парламентарната #комисия #земеделието #храните #горите #десислава #танева #публикува #страницата

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете