Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич прие искането на опозицията всички местни избори да бъдат на 2 юни

Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич прие искането на опозицията всички местни избори да бъдат на 2 юни

18 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич прие искането на опозицията всички местни избори да бъдат на 2 юни

Председателката на Скупщината на Сърбия Ана Бърнабич съобщи днес, че приема предложението на опозицията за свикване на всички местни избори на 2 юни, съобщи белградската агенция Бета.

"След 17 дни разговори с всички парламентарни групи и изчерпване на всички възможности за разговори, взех, след консултации с президента на Сърбия Александър Вучич, решението да приема искането на опозицията около "Сърбия срещу насилието" и коалицията НАДА, което те ми съобщиха по време на разговорите, и всички избори, които се очакваха през юли и август, да се проведат на 2 юни“, каза Бърнабич на пресконференция.

Тя заяви, че това ще изисква изменение на Закона за местните избори и че е важно това да стане възможно най-скоро, затова поиска предложението да бъде подписано от най-голям брой депутати и законът да бъде приет до уикенда.

Бърнабич каза, че е създаден прецедент, който не смята за добър, но е убедена, че има мнозинство от две трети в парламента за подобно нещо и че Сърбия е в много трудна ситуация и под голям натиск.

"При такива обстоятелства се нуждаем от колкото е възможно повече вътрешна стабилност и единство, колкото е възможно повече политическо сближаване и да сложим край на всички разделения, доколкото можем. Така печелим време и енергия за решаване на тези проблеми," заяви Бърнабич.

"Ако ситуацията, в която Сърбия се намира, бе различна, и моето решение би било различно“, каза тя. Председателката на сръбския  парламент отбеляза, че на политическата сцена ще има хора, които ще кажат, че са получили всичко, което са поискали, и са спечелили, както и че правителството реагира само на натиск. "Но аз вярвам, че това е победа за всички, които показаха сериозност. Предстоят ни трудни предизвикателства, много натиск върху страната и народа и основната ни роля е да се справим с това. Това ще даде на всички повече време да се занимаваме с националните интереси“, добави тя.

Бърнабич каза още, че правителството ще продължи да се занимава с изпълнението на препоръките на Офиса за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ODIHR) с "ненамалена динамика“ и че има консенсус по този въпрос.

Опозицията веднага реагира на решението на председателката на Скупщината Ана Бърнабич планираните за юли и август местни избори да се проведат едновременно с изборите в Белград - на 2 юни.

От опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието"  заявиха, че окончателното решение за участие в изборите ще бъде взето след консултации с колеги от опозицията. Ръководителят на парламентарния клуб на Зелено-левия фронт Радомир Лазович  заяви пред агенция Фонет, че председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич е била принудена да направи отстъпка пред опозицията и е приела предложението всички местни избори да се проведат на 2 юни, но посочи, че окончателното решение за участие в изборите ще бъде взето след консултации с колегите от опозицията.

"Мисля, че това е значителен успех на опозицията, която принуди Сръбската прогресивна партия да отстъпи", каза Лазович. "Ясно е, че гражданите в Белград и други общини са готови за промени и ако решим да участваме в изборите, това ще бъде трудна битка, защото времето е малко и условията са все още трудни“, каза Лазович.

Председателят на партията Сръбски център Здравко Понош отбеляза, че не смята, че е добра оферта всички местни избори да се проведат на 2 юни заедно с тези в Белград, но това не означава, че не трябва да бъде разгледана. Понош каза пред N1, че колегите от коалиция "Сърбия срещу насилието" днес ще обсъдят този нов момент и ще отговорят на предложението като коалиция.

Ана Бърнабич съобщи  по-рано, че в събота трябва да се проведе заседание на сръбския парламент за изменение на закона за местните избори,  а изборите трябва да се свикат в неделя, отбелязва сръбската телевизия РТС.

Депутатът от движението Екологично въстание Александър Йованович Чута каза, че коалицията "Сърбия срещу насилието" ще проведе среща тази вечер, на която ще бъде взета официална позиция за предложението на председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич всички оставащи местни избори да бъдат в един ден с изборите в Белград - на 2 юни.

#председателката #скупщината #сърбия #ана #бърнабич #съобщи #днес #приема #предложението #опозицията

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете