Пред община Чаир от ДСИ поискаха оставките на председателите на партиите от албанския опозиционен блок

Пред община Чаир от ДСИ поискаха оставките на председателите на партиите от албанския опозиционен блок

26 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пред община Чаир от ДСИ поискаха оставките на председателите на партиите от албанския опозиционен блок

Резултатите от първия тур на президентските избори в Северна Македония и по-високият процент от гласовете за Буяр Османи (13,37), издигнат от коалиция "Европейски фронт", воден от ДСИ, в сравнение с този на издигнатия от коалицията на опозиционни албански партии "Заслужава си" Арбен Таравари (9,20) допълнително увеличиха политическите емоции преди втория тур на президентските избори в рамките на продължаващата кампания за парламентарните избори, които ще се в един и същи ден. 

На пресконференция пред община Чаир в Скопие Артан Груби от ДСИ се появи с куфар, предназначен за отцепилия се от ДСИ Изет Меджити, който създаде Демократично движение, част от албанската опозиционна коалиция, която издигна Арбен Таравари.

Груби призова Меджити "да си сложи нещата в куфара и да освободи окупираната община Чаир” в Скопие. Меджити беше кмет на общината от 2005 до 2017 година.

На въпрос дали не се опасява, че албанската опозиция ще приеме това като провокация, което да предизвика допълнително напрежение, Груби заяви, че напрежение няма, а гражданите са гласували „за европейско бъдеще”.

„Да си удържат на думата. Публично казаха, че ще подадат оставка при загуба само с един глас (от ДСИ), а загубиха с 40 хиляди гласа, които на 8 май ще станат 80 хиляди, защото гражданите не искат изолация, не искат слуги на (председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн) Мицкоски и (на председателя на Левица Димитър) Апасиев, а да бъдат представени от силна партия и силна, европейски ориентирана коалиция”, каза Груби.

Снощи, след като станаха ясни изборните резултати, Груби беше и сред симпатизантите на ДСИ, които решиха да отпразнуват победата на Османи над Таравари именно пред щаба на опонентите си. 

Коалицията „Заслужава си”, която издигна за кандидат за президент Арбен Таравари, е съставена от опозиционни партии, част от които са предвождани от бивши членове на ДСИ, като Изет Меджити.

Скендер Реджепи от коалиция на ДСИ "Европейски фронт" заяви, че ако днес са пред община Чаир, в следващите дни ще отидат и в останалите четири общини, управлявани от представители на коалиция "Заслужава си", за да искат оставката им.

На въпрос кого от двамата кандидати за президент - Силяновска или Пендаровски, би подкрепил на втори тур, Реджепи заяви, че лично той няма да гласува за нито един от тях, а председателите на партиите от коалицията "Европейски фронт" тепърва ще вземат решение по този въпрос.

Що се отнася до пожеланието на Християн Мицкоски до Арбен Таравари да бъде част от новото правителство, Реджепи заяви, че е нормално Мицкоски да се опита да направи правителство „с по-слабите и сервилните”.

„Но суверенът са гражданите, които живеят в общините, в които мнозинството са албанци, и ако те решат, че на 8 май ние ще победим, наше ще бъде решението какво ще се случи в бъдеще”, заяви Реджепи.

#резултатите #първия #тур #президентските #избори #северна #македония #повисокият #процент #гласовете

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете