Правителството на Република Сръбска ще заседава на 2 май в Сребреница, заяви президентът на РС Милорад Додик

Правителството на Република Сръбска ще заседава на 2 май в Сребреница, заяви президентът на РС Милорад Додик

26 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Правителството на Република Сръбска ще заседава на 2 май в Сребреница, заяви президентът на РС Милорад Додик

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик съобщи, че правителството на Република Сръбска ще проведе заседание на 2 май в Сребреница, на което ще присъства цялото републиканско ръководство, което при възможност ще отнесе и цветя в мемориалния комплекс Поточари, съобщава белградският вестник "Политика".  Додик каза, че Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина няма да приеме резолюцията за Сребреница, която ще се обсъжда в Общото събрание на ООН, "защото всичко написано в нея е лъжа".

В интервю за агенция СРНА той посочи, че поради тази причина "Република Сръбска няма намерение да включи натрапената история за геноцид в училищните учебници, нито ще отбелязва този ден, както искат другите, но е готова да покани бошняците да живеят в мир".

"Но Босна и Херцеговина не може да живее въз основа на това, че един народ в нея се квалифицира като геноциден, а друг като победител“, каза Додик. Той заяви, че Република Сръбска не се отказва от Сребреница като своя местна общност и приема събитията на това място през 1995 г. като "престъпление". "Не се страхувам, че може да ми се случи същото като на (сръбския президент Александър) Вучич, който дойде да се поклони на жертвите, да изрази съболезнованията си, а бе ударен с камък в главата и никой не понесе отговорност за това това", каза Додик.

Додик предупреди, че босненските политици са готови да злоупотребяват със системата на БиХ за своите партийни и национални интереси и да обвиняват представителите на Република Сръбска в национализъм и нарушаване на Дейтънското споразумение. 

Той също така оцени, че "босненският вот за приемането на самопровъзгласилото се Косово в Съвета на Европа, заедно с резолюцията за Сребреница, е съвместна авантюра на зли намерения срещу сръбския народ". 

"Ако държите на БиХ, как можете да гласувате за Косово, ако БиХ не е признала Косово,“ попита Додик.

"Всичко това са спекулативни и измислени неща, които се опитват да бъдат наложени като някаква сериозна политика на БиХ, всичко е лъжа“, посочи Додик и добави, че бошняците ще гласуват за всичко, което е против сръбския народ. Той подчерта, че не е националист, че не мрази никого, но че това е политика и че е противник на опитите за колективно очерняне на сърбите, за което бошняците използват механизмите на световната пропаганда, наложена от Америка, вместо да защитят един народ, който е съставна част от държавата.

"Какво още искате, ако онези, които извършиха престъпления в Сребреница, вече бяха осъдени за това", попита Додик, цитиран от белградския вестник "Политика".

#президентът #република #сръбска #милорад #додик #съобщи #правителството #проведе #заседание #сребреница

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете