Правителството на Косово прие решение за отчуждаване на имоти в Северно Косово за полицейски бази

Правителството на Косово прие решение за отчуждаване на имоти в Северно Косово за полицейски бази

1 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Правителството на Косово прие решение за отчуждаване на имоти в Северно Косово за полицейски бази

Днес правителството на Косово прие решение за отчуждаване на земя в общините Лепосавич и Зубин Поток, Северно Косово, за изграждане на полицейски бази, съобщи белградската агенция Бета. На електронно заседание правителството оцени, че окончателното решение за отчуждаване с цел изграждане на "инфраструктурни проекти от обществен интерес" е в съответствие с окончателните решения на косовските съдилища.

В Лепосавич миналата година местни сърби протестираха дни наред, искайки правителството на Косово да оттегли решението за отчуждаване на земя в северната част на Косово, взето в средата на януари 2023 г. Преди това представителството на ЕС в Прищина оцени, че изграждането на четири бази на косовската полиция върху частна и общинска земя, в някои случаи дори преди започването на процедурата по отчуждаване, "предизвиква безпокойство относно правата на собственост в Северно Косово".

"ЕС призовава косовските власти да се придържат стриктно към законовите процедури при отчуждаване на недвижима собственост, да направят всичко по силите си, за да гарантират, че правата на собственост на собствениците и притежателите на дялове се зачитат напълно“,  заяви тогава представителството на ЕС в Прищина.

Партията на косовските сърби Сръбска листа съобщи днес, че решението на властите в Прищина за окончателното отчуждаване на недвижима собственост на собствениците на парцели в общините Лепосавич и Зубин Поток "не е отчуждаване, а класическо ограбване на сръбска земя и част от системния терор срещу сръбския народ в Косово", съобщи Танюг. В съобщението на Сръбската листа се подчертава, че това решение разкрива ясното намерение Косово да извърши етническо прочистване чрез институционално насилие и репресии.

"Очакваме международната общност ясно и недвусмислено да осъди приемането на това решение, т.е. отнемането на земя от сръбските собственици, и да поиска връщане към предишното състояние и премахване на незаконните бази с моноетнически параполицейски части“, се казва в изявлението. "Това антисръбско решение и план за  изгонване на сърбите трябва да бъдат спрени", заяви Сръбска листа.

#днес #правителството #косово #прие #решение #отчуждаване #земя #общините #лепосавич #зубин

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете