Пожари бушуват в няколко района в Гърция

Пожари бушуват в няколко района в Гърция

30 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пожари бушуват в няколко района в Гърция

Гръцките пожарникари се борят днес с избухналите днес пожари в Кератея, Рицона и Стамата, предаде агенция АНА-МПА.

Гръцките противопожарни сили бяха допълнително подсилени днес и все още се борят с огъня в Кератея, южно от Атина, като повече от 140 пожарникари и 17 противопожарни самолета участват в операциите, съобщиха източници от службите за гражданска защита.

Те отбелязаха, че пожарът не е само на един фронт, а има четири отделни източника на огън, а противопожарните екипи работят с постоянно изливане на вода от самолета при всеки пожар. Към тях ще се присъединят шест въздушни трактора, които поеха от летището в Татой днес.

Силните ветрове възпрепятстваха усилията за гасене на пожара, с пориви, достигащи до девета степен по скалата на Бофорт, разпалвани от количествата нискорастяща растителност, предимно суха трева и непочистени парцели земя.

Досега шест населени места са евакуирани и 52-ма души, които са били хванати в капан, са спасени и изведени на безопасно място, като полицията е поела евакуацията на десетки домове.

Пожар избухна днес и в промишлена зона в Рицона, близо до фабрика. Противопожарни екипи от Халкида са реагирали, за да го потушат. Изпратено е съобщение от 112 до хората в зоните по пътя на дима да останат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени.

Черен дим е изпълнил небето над Рицона, тъй като пожарът е започнал във фабрика за рециклиране и гори различни запалими материали, които са били на територията около нея, включително гуми и матраци.

Противопожарните сили са разположени покрай стария национален път на Рицона и се борят да предотвратят разпространението на пламъците извън фабриката за рециклиране към други фабрики в района.

В района има и съоръжение за бежанци, но се съобщава, че няма опасност за него, тъй като няма шанс пламъците да се разпространят извън фабриката, където е започнал пожарът.

Горски пожар избухна и в близост до къщи в Стамата, Атика. Издадено е предупреждение за живеещите в близост.

Екип от 22 пожарникари със седем автомобила бяха изпратени да се справят с огъня, с помощта на шест противопожарни самолета и три хеликоптера.

#гръцките #пожарникари #борят #днес #избухналите #пожари #кератея #рицона #стамата #предаде

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете