Пожар бушува в национален парк Дурмитор в Черна гора

Пожар бушува в национален парк Дурмитор в Черна гора

9 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пожар бушува в национален парк Дурмитор в Черна гора

Пожар бушува в Национален парк Дурмитор в Черна гора и застрашава биоразнообразието, съобщи черногорската телевиция РТЦГ. Пожарът, който избухна в Ступско поле в неделя, се разпространи поради лошото време и към момента застрашава и района около Национален парк Дурмитор, съобщиха от Националните паркове на Черна гора (NPCG). В съобщението се посочва, че противопожарната служба на община Мойковац, Службата за защита на Национален парк Дурмитор и местни жители се опитват да локализират пожара вече трети ден.

"Пожарът беше забелязан в неделя, а от понеделник неблагоприятните метеорологични условия, причинени от вятъра, повлияха на разпространението на огъня, който застраши и района около Национален парк Дурмитор“, се казва в съобщението.

Директорът на парка Перо Попович заяви, че служителите са на терен от няколко дни с минимални средства за гасене на пожари и рискуват здравето и живота си. Според него флората и фауната на националния парк е застрашена. "Апелирам и призовавам държавните органи и службите да ни помогнат, защото това е пожар, който заплашва да "погълне“ огромни пространства в парка и извън него“, каза Попович.

 

#пожар #бушува #национален #парк #дурмитор #черна #гора #застрашава #биоразнообразието #съобщи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете