Полски фермери проведоха протестен митинг във Варшава срещу политиките на ЕС в областта на климата

Полски фермери проведоха протестен митинг във Варшава срещу политиките на ЕС в областта на климата

11 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Полски фермери проведоха протестен митинг във Варшава срещу политиките на ЕС в областта на климата

Фермери в Полша проведоха протестен митинг-шествие в центъра на Варшава днес срещу политиките на Европейския съюз в областта на климата, противопоставяйки се на проевропейското правителство на премиера Доналд Туск, предаде Асошиейтед прес.

Шествието беше организирано от синдиката на фермерите "Солидарност", който е категорично против селскостопанските политики на ЕС и в частност на така наречената Зелена сделка, която цели  селското стопанство да стане по-щадящо по отношение на климата. Фермерите твърдят, че това пречи на работата им, като им увеличава разходите.

Митингът днес премина под мотото "Долу Зелената сделка!".

"Нека Брюксел яде червеи, ние предпочитаме свински пържоли и картофи", пишеше транспарант, разпънат от протестиращите в полската столица.

На този фон политическите партии в Полша водят кампания за изборите за Европейския парламент на 9 юни.

Протестите бяха подкрепени от полската дясна опозиционна партия "Право и справедливост", която беше на власт от 2015 г. до края на миналата година.

С оглед на изборите Туск обяви днес промени в кабинета си и смени четирима министри, за да могат да се кандидатират за евродепутати.

"Днес идва времето за въвеждане на ред и това е една от причините, поради които заедно решихме да направим тези промени", каза Туск, добавяйки, че в бъдеще ще има още промени, които ще бъдат продиктувани от "интереса на държавата".

Министърът на културата Бартломей Шенкевич и министърът на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински се разделят с постовете си. Министрите на държавните активи Борис Будка и на икономическото развитие и технологиите Кшищоф Хетман също са освободени от досегашните им задължения.

Новият министър на вътрешните работи е Томаш Симоняк, който беше министър на отбраната в предишното правителство на Туск от 2011 до 2015 г.

Министър на културата става Хана Вроблевска. Якуб Яворовски, икономист и финансист по образование, ще отговаря за държавните активи. Кшищоф Пашик става министър на икономическото развитие и технологията.

#фермери #полша #проведоха #протестен #митингшествие #центъра #варшава #днес #срещу #политиките

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете