Полша е една от малкото страни в ЕС, в която има дебат по визията за бъдещия ЕС, изтъква политологът Спасимир Домарадски

Полша е една от малкото страни в ЕС, в която има дебат по визията за бъдещия ЕС, изтъква политологът Спасимир Домарадски

25 май 2024 г. · 14 мин. четене · Споделяне във Facebook


Полша е една от малкото страни в ЕС, в която има дебат по визията за бъдещия ЕС, изтъква политологът Спасимир Домарадски

Спасимир Домарадски е преподавател по политически науки и международни отношения във Варшавския Университет, а научните му интереси се концентрират върху политическите процеси в Централна и Източна Европа, отношенията с Европейския съюз и полската външна политика.

Ето как коментира той в интервю за БТА предизборната кампания за Европейския парламент в Полша:

Г-н Домарадски, смятате ли, че в Полша има кампания за европейските избори?

Това е добър въпрос. В действителност тази кампания е част от един продължителен процес, в който избирателите като че ли малко се измориха, след като миналата година през октомври имаше парламентарни избори, а през април тази година – местни избори. И в този ред на мисли може да се забележи, когато се пътува из Полша, че определено има по-малко плакати на политици в сравнение с навечерието на предишни избори. Но в известна степен това е и разбираемо, защото последните два избора показаха общото отношение на поляците към политиката. Затова следващите избори за Европарламент се очакват като едно потвърждение на това, което избирателите показаха през октомври и през април.

Значи може да се каже, че резултатите от парламентарните и местните избори са показателни за това какъв ще бъде резултатът през юни.

Да, но нека първо спомена, че според актуалните проучвания на общественото мнение на тези избори изглежда хората са готови да гласуват по доста сходен начин. Според данните от изследванията, с които съм имал възможност да се запозная, на първо място ще е „Гражданска платформа“ на Доналд Туск, следвана от партията „Право и справедливост“ на Ярослав Качински. Важно е да се отбележи, че разликата между тях е динамична и затова не е ясно кой ще е победител. Това, което е интересно, е, че крайнодясната консервативна партия „Конфедерация“ поне според изследванията на общественото мнение, може да събере около 10 процента. Това би означавало, че най-вероятно ще бъде трета политическа сила в Европейския парламент от Полша. Останалите партии, които са представени в парламента, също имат шанс да излъчат евродепутати, но там нещата вече са на кантар.

Има ли интерес сред младите поляци към евроизборите?

Като цяло характерна черта на европейските избори е това, че интересът към тях е сравнително по-слаб. Разликата, която може да повлияе върху избирателната активност на тези избори, е новата геополитическа ситуация през последните две години, в която и ЕС, въпреки своята специфика, играе важна роля. Затова като че ли има голям интерес към това каква роля ще играе той, какви са възможностите, как ще изглеждат нещата. Бих казал, че има доста кампании, доста интензивна промоция на изборите за Европейски парламент сред младите. Всички тези фактори имат потенциал да покажат, че действително може да има по-голямо участие на младите на изборите за Европарламент.

Това звучи много добре. Защото, когато на български казваме, че нещо е на промоция, това означава, че то е по-достъпно, на по-ниска цена. Но когато едни избори са на промоция, това има добри страни.

Разбира се. Още повече, мисля, че най-правилният начин да бъде описано това, което се случва, е, че има голяма обществена мобилизация да се осъзнае каква е важността на тези избори. Защото самите избори за Европейски парламент като цяло променят същината си. Това, което преди бъде възприемано като, да кажем, нещо като политическа „ваканция“ или изпращане на политици в съвсем друга среда, която не е свързана с политическото всекидневие, се променя, защото все повече национални теми вече са едновременно и европейски теми. И мисля, че това е процес, който като цяло се осъзнава от хората в обществото. Независимо от това, какво е тяхното отношение към самия ЕС.

Усеща ли се да има кампания по дезинформация по време на предизборната кампания, евентуално дори идваща от чужбина? Или това не тревожи гласоподавателите в Полша.

Не, напротив. Това, което е изключително важен аспект, за който много се говори, е опасността от дезинформация и усилията, които се полагат да се подготви обществото за това да може само да разпознава дезинформацията. Изложени сме на действието на постоянно механизми от страна на Русия, които по различни начини се опитват да влияят и на отношението на поляците към войната в Украйна, по темите, свързани с това, което ги интересува – а именно протестите на селскостопанските производители и отношението към украинците в Полша. Всички тези елементи се опитват да генерират обществена фрустрация. Но като цяло обществото според мен засега показва добър имунитет спрямо тези опити.

Според Вас кои са най-логичните приоритети, които трябва да защитават полските евродепутати в състава на следващия Европарламент?

Това е твърде сложен въпрос. Но ако погледнем институционалната рамка на ЕС, трябва първо да споменем, че представителите в Европейския парламент формално се избират в отделните държави, но като цяло те не би трябвало да представляват интересите на държавите, а на техните политически семейства в Европарламента. Тоест налице е сблъсък на интереси в самата логика на тези избори. Но като цяло по-скоро можем да подчертаем, че полските власти, тъй като Полша ще председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2025 г., вече са начертали важните приоритети за Полша. Сред тях са преди всичко политиката на разширяване на ЕС, поддържането на единомислието по отношение на санкциите срещу Русия и, естествено, подкрепата за Украйна. С други думи, приоритетите вече са представени. Въпросът е до каква степен те ще бъдат част от политическия дневен ред на основните нови избраници от Полша в Европейския парламент.

Смятате ли, че на терена на Европейския парламент може да се очаква сблъсък между проевропейските полски политически сили и тези, които са по-консервативно настроени и са застъпват за Европа на отечествата?

Разбира се. И в сегашния Европейски парламент сме свидетели на такива сблъсъци и според мен те са напълно интегрална част от политическия процес в Европа, в Европейския съюз. В тази връзка, както споменах, тази малка разлика между двете водещи политически формации в Полша предразполага към такива сблъсъци. Още повече, че Полша е една от малкото страни, бих казал, в Европейския съюз, в която се води съществен обществен дебат или поне има различни гледни точки що се отнася до визията за бъдещето на ЕС. На този фон има всички условия да очакваме интересен политически сблъсък между полските евродепутати в Европейския парламент.

 

 

#спасимир #домарадски #преподавател #политически #науки #международни #отношения #варшавския #университет #научните

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете