Полицията в Малайзия задържа трима души по подозрение, че са снабдили израелски гражданин с оръжие

Полицията в Малайзия задържа трима души по подозрение, че са снабдили израелски гражданин с оръжие

30 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Полицията в Малайзия задържа трима души по подозрение, че са снабдили израелски гражданин с оръжие

Полицията в Малайзия арестува трима души по подозрение, че са доставили огнестрелни оръжия на 36-годишен мъж с израелски паспорт, който по-рано тази седмица е бил задържан в хотел в Куала Лумпур, предаде Ройтерс.

Въпросният мъж е бил арестуван с чанта с шест пистолета и 200 патрона. Той е пристигнал на международното летище в Куала Лумпур от Обединените арабски емирства на 12 март, заяви снощи на пресконференция главеният инспектор от малайзийската полиция Разарудин Хюсеин. Според властите мъжът е влязъл в Малайзия с фалшив френски паспорт.

При разпитите в полицията заподозреният е предал израелски паспорт. Мъжът, чиято самоличност се пази в тайна, е поръчал оръжията след пристигането си в Малайзия и е платил за тях с криптовалута.

Малайзийската полиция не изключи възможността той да е служител на израелското разузнаване, въпреки че е заявил, че пристигнал страната, за да се саморазправи с друг израелски гражданин, с когото има семеен спор.

"Не се доверяваме напълно на този разказ и подозираме, че е възможно да има и друг план", посочи Разарудин.  

Тримата малайзийски граждани, сред които има женена двойка, са били арестувани вчера, след като са били под полицейско наблюдение в продължение на няколко дни. Полицията подозира, че те са доставяли оръжия и са оказвали логистична подкрепа на задържания израелец.

Малайзийските власти са в състояние на повишена готовност. Засилени са и мерките за сигурност на султана Ибрахим Султан Искандар, на премиера Ануар Ибрахим, както и на и други високопоставени лица.

Малайзия е страна с преобладаващо мюсюлманско население и е твърд поддръжник на палестинците, като по данни на ООН там са приютени около 600 палестински бежанци. Малайзийското правителство отправи критики към Израел заради действията му в ивицата Газа.

През 2018 година в Куала Лумпур две неизвестни лица застреляха палестински учен, като според палестинската ислямистка групировка "Хамас" нападателите са били агенти на Мосад. Израел отхвърли обвиненията. 

 

 

#полицията #малайзия #арестува #трима #души #подозрение #доставили #огнестрелни #оръжия #36годишен

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете