Подводниците от клас "Скопрен" - етап от един голям проект за отбранително сътрудничество между Франция и Бразилия

Подводниците от клас "Скопрен" - етап от един голям проект за отбранително сътрудничество между Франция и Бразилия

27 март 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Подводниците от клас "Скопрен" - етап от един голям проект за отбранително сътрудничество между Франция и Бразилия

Доставката на проектираната във Франция подводница "Тонелеро" от клас "Скопрен" на бразилските военноморски сили се вписва в едно невиждано стратегическо партньорство между Париж Бразилия, което трябва да завърши с изграждането от Бразилия на първата й собствена ядрена подводница.

Церемонията, на която ще присъстват днес президентите на Франция и Бразилия Еманюел Макрон и Луиз Инасио Лула да Силва в корабостроителницата в Итагуаи, южно от Рио де Жанейро, ни връща към декември 2008 г. и тържественото подписване от тогавашния френски президент Никола Саркози и от Лула да Силва на голямо споразумение.

Освен продажбата на 50 хеликоптера "Каракал", които ще бъдат сглобени в Бразилия, договорът включваше и проект на стойност 6,7 милиарда евро за развитието на подводниците на Бразилия и на нейната индустрия в тази насока.

Бразилия има крайбрежие с дължина 8500 километра и иска да гарантира сигурността на онова, което тя нарича "Синя Амазония" - нейната огромна екслузивна икономическа зона, през която транзитират над 95 процента от външната й търговия и където се добиват около 95 процента от петрола й.

Програмата е наречена "Просюб" и беше представена от френската отбранителна компания "Навал груп" като "най-пълната програма за трансфер на технологии досега".

Първият раздел на програмата предвижда изграждането от Бразилия на четири подводници от клас "Скопрен" с електрическо-дизелово задвижване. Те са бъдат конструирани от компанията ИСН, която е съвместно предприятие на "Новонор" и на "Навал груп". "Новонор" е бившият бразилски гигант "Одебрехт". Подводниците от клас "Скопрен" са модел, който "Навал груп" вече продаде на Чили, Индия и Малайзия.

Бразилски инженери и технолози бяха обучени в Шербур, докато "Навал груп" предостави плановете, известно оборудване и техническа помощ за реализиране на проекта.

Днес на церемонията, на която ще присъсват Макрон и Лула да Силва, ще бъде представена  подводницата "Тонелеро". Тя е третата от четирите подводници "Скопрен" с конвенционално задвижване, посторени в рамките на това партньорство. Втората подводница е "Умайта", пусната на вода през януари, а първата беше "Риачуело", която е в действие от 2022 г. Последната от четирите подводници  - "Ангостура", трябва да бъде пусната на вода през 2025 г.

Размерите на подводниците са 1870 тона на 71 метра. Те могат за изстрелват тежки торпеда Ф-21 и противокорабни ракети "Ексосет", които също са закупени от френски компании.

Втората част на двустранното партньорство целеше да се изгради нова военноморска база и комплекс за изграждане на подводници в Итагуаи. Комплексът за изграждане на подводници беше открит през 2018 г.

Третият раздел от договора трябва да позволи на Бразилия да проектира и изгради първата си ядрена щурмова подводница - "Алваро Алберто". Така тя ще се превърне в първата страна, която ще разполага с ядрена подводница извън петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Ядрената подводница ще бъде с размери 7000 тона на 100 метра дължина. "Навал груп" предоставя техническа помощ за проектирането на подводницата, освен за ядрената й част, която е проектирана от самите бразилци.

Но проектът бе белязан от закъснения, по-специално заради проблеми с бюджета. И сега ядрената щурмова подводница е предвидена да влезе в експлоатация едва през 2036-2037 г., според бразилските военноморски сили.

Бразилия се опитва да убеди Париж да увеличи трансфера на технологии, за да й помогне да вгради реактора в подводницата и да й продаде оборудване, свързано с ядреното задвижване - турбини и генератор.

"Разговаряме сега относно възможностите Франция да сътрудничи с нас, в това число и за ядрената енергия и ядреното гориво", каза ръководителката на отдел "Европа" в бразилското министерство на външните работи Мария Луиза Ешкорел де Мораеш, която признава, че става дума за едно стратегическо, деликатно и поверително досие.

В доклад от юли френски сенатори изтъкнаха проблемите, свързани със задълженията на Франция за ядрено неразпространение в случай на по-задълбочено сътрудничество с Бразилия. Те призовават също да се проучат всички възможности, в момент в който споразумението "АУКУС" би трябвало да доведе до доставката на Австралия на ядрени подводници от САЩ. Заради този договор Австралия преди няколко години се отказа от поръчка на френски конвенционални подводници (бел. ред).

Превод от френски: Габриела Големанска

 

#доставката #проектираната #франция #подводница #тонелеро #клас #скопрен #бразилските #военноморски #сили

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете