Поддръжници на индийската опозиция са задържани преди протест пред резиденцията на Моди

Поддръжници на индийската опозиция са задържани преди протест пред резиденцията на Моди

26 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Поддръжници на индийската опозиция са задържани преди протест пред резиденцията на Моди

Полицията в индийската столица арестува десетки опозиционери, докато те се опитваха да проведат шествие до резиденцията на индийския премиер Нарендра Моди, за да протестират срещу ареста на  лидера на Делхи Арвинд Кеджривал миналата седмица, предаде Ройтерс.

Кеджривал, ключов опозиционен лидер, чиято партия „Аам Аадми“ (Партия на обикновения човек) (ААП) управлява територията на националната столица от десетилетие, беше арестуван от Агенцията за борба с финансовите престъпления по обвинения за корупция, свързани с политиката на града за алкохола. Арестът беше извършен седмици преди в Индия да се произведат общи избори на 19 април.

Той беше оставен в ареста до 28 март, след като адвокатът на Агенцията каза, че той е „главната фигура“ по случая и трябва да бъде разпитан.

Партията на Кеджривал, всички по-важни лидери на която сега са в затвора във връзка с този случай, казаха че са били арестувани по "изфабрикуван казус". Федералното правителство и партията на Моди "Бхаратия джаната" отрекоха политическа намеса.

Днес поддръжници на Кеджривал се опитаха да проведат шествие до резиденцията на Моди, но бяха спрени от полицията на мястото, на което се събираха, за да потеглят към нея. Телевизионни кадри показаха няколко протестиращи, седнали на земята и скандиращи лозунги, докато полицията ги задържаше.

На друго място в града полицията използва водно оръдие, за да разпръсне привърженици на партитяа на Моди, които се опитаха да проведат шествие до сградата, в която се помещават офисите на Кеджривал, за да настояват за неговата оставка. Няколко демонстрантите бяха също арестувани там.

"Главният министър на Делхи е корумпиран и нечестен... той трябва да подаде оставка" , каза щатският председател на партията на Моди - Вирендраа Сачдева, пред информационната агенция АНИ.

Лидерите на ААП казаха, че Кеджривал няма да подаде оставка и демонстрациите с искане за неговото освобождаване няма да спрат.

"Искам да кажа на федералното правителство, че тази борба, това движение, няма да спрат, заради силата на вашата полиция. Този глас ще достигне цялата страна“, каза пред журналистите министърът на околната среда на Делхи Гопал Рай.

Множество метростанции бяха затворени днес "до второ нареждане" заради "съображения за сигурност", съобщи тази сутрин „Делхи Метро Рейл Корпорейшън“ в социалната мрежа „Екс“.

Полицията в Делхи издаде предупреждение, че движението в града ще бъде засегнато  "с оглед на специалните мерки за закон и ред" в града.

ААП е част от блока „Индия“, алианс от над 20 политически партии, сформиран миналата година, за да се противопостави на партията на Моди на парламентарните избори.

Групата планира да проведе голямо шествие на 31 март в Делхи, за да протестира срещу ареста на Кеджривал, като се надява да поднови единството си след вътрешните препирни и провалените опити при определяне на общи кандидати за изборите, които да се противопоставят на кандидатите на партията на премиера на Индия.

Арестът на Кеджривал, чиято партия управлява и в северния индийски щат Пенджаб, привлече международно внимание, като Германия и САЩ апелираха за „справедлив“ и „безпристрастен“ процес по делото, следвайки „основните демократични принципи“.

#полицията #индийската #столица #арестува #десетки #опозиционери #опитваха #проведат #шествие #резиденцията

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете