Почина старозагорският поет Таньо Клисуров

Почина старозагорският поет Таньо Клисуров

30 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Почина старозагорският поет Таньо Клисуров

Днес 79-годишна възраст е починал старозагорски поет и председател на Дружеството на писателите в Стара Загора Таньо Клисуров. Това съобщиха на официалната уеб страница на Община Стара Загора.

Таньо Клисуров е роден в Мъглиж на 23 май 1944 г. Завършва средното си образование в Строителен техникум в Стара Загора, а висше – българска филология във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“. Дълги години работи като журналист във вестниците „Септември“, „Стара Загора“, „Страница“ и „Вик“. Бил е главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“. Работил е и като преподавател по български език и литература и драматург в Драматичен театър „Гео Милев“. Печата стихове във водещи и елитарни регионални и национални издания. Изявява се като ярък публицист с редица статии в печата и радиото. 

Носител е на множество авторитетни награди – Голямата награда на празниците „Южна пролет“ Хасково, Награда за поезия на Съюза на българските писатели и много други. Творбите му са превеждани в Русия, Франция, Испания, Унгария, Полша, Индия, Италия, Кипър и др. 

През 2004 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. През 2015 г. е удостоен с наградата „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ за цялостно творчество и високи художествени постижения в духовния живот на Стара Загора и за активното му присъствие в литературния свят на България.

Поклонението пред паметта на Таньо Клисуров ще се състои в събота, на 30 март, в храм „Св. Въведение Богородично“.

#днес #79годишна #възраст #починал #старозагорски #поет #председател #дружеството #писателите #стара

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете