Победа за управляващата Сръбска прогресивна партия на местните избори в повечето градове, опозицията печели Ниш

Победа за управляващата Сръбска прогресивна партия на местните избори в повечето градове, опозицията печели Ниш

3 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Победа за управляващата Сръбска прогресивна партия на местните избори в повечето градове, опозицията печели Ниш

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели в повечето градове в Сърбия, в които вчера се проведоха частични местни избори, включително столицата Белград и втория най-голям град Нови Сад, съобщават сръбските медии. Опозицията обяви, че печели третия по големина град Ниш.

Листата „Александър Вучич – Белград утре“ спечели 64 от 110 мандата в градския парламент в сръбската столица на изборите вчера с 52,9 на сто от гласовете според предварителните резултати, отбелязва сръбската национална телевизия РТС.

„Влизаме в една нова ера. Сега имате чист и отворен мандат за всичко, което искахте да направите, като реформи, промените, които сами обещахте и които са необходими на обществото ни“, обърна се сръбският президент Александър Вучич към спечелилите кандидати за членове в градския парламент на Белград.

Повторните избори в Белград се проведоха след няколко месеца на протести след парламентарните и частичните местни избори на 17 декември, на които според опозицията и международни наблюдатели е имало нередности, включително медийни пристрастия и купуване на гласове.

Листата „И аз съм Белград – Саво Манойлович“ получава 17,5 на сто от гласовете в Белград и влиза в градския парламент с 21 мандата. „Избираме Белград“ печели 12,3 на сто от гласовете и 15 мандата, отбелязва в. „Данас“, като се позовава на данни от социологическата агенция ЦеСид. 

В градския парламент влизат и „Ние, силата на народа“ с девет мандата и „Руската партия“ с един мандат.

Според наблюдателната мисия на „ЦРТА“ избирателната активност в Белград е била 46,2 процента.

Опозицията обяви победа снощи в град Ниш, съобщава белградската агенция Бета. Гражданската група „Д-р Драган Милич“, коалицията „Избираме Ниш“, коалицията „Обединени – Надежда за Ниш“ и движението „Крени-промени“ ще бъдат абсолютно мнозинство в градския парламент на Ниш.

„От днес Ниш е свободен град. От тази вечер невидимата белградска ръка вече няма да управлява града ни“, заяви д-р Драган Милич, водачът на листата с неговото име.

По време на изборния ден имаше и сблъсъци между привърженици на опозицията и активисти на СПП в Белград и Нови Сад. Премиерът Милош Вучевич определи инцидентите като насилие от страна на опозицията.

„Те оказват насилие, малтретират и това е добре и е желателно, това е ОК. Като им отговорим пък, ще кажат, че ние сме насилници и хулигани. Очаквам да поемат отговорност за всичко, което направиха“, заяви той, цитиран от Танюг.

Според политически анализатори резултатите от изборите са голям успех за управляващата СПП, а лошите резултати на опозицията може би се дължат на подкрепата ѝ за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

На 23 май с гласуване на Общото събрание на ООН бе приета резолюция, според която 11 юли ще бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в босненския анклав Сребреница през 1995 г. 

#управляващата #сръбска #прогресивна #партия #спп #президента #александър #вучич #спечели #градове

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете