Петя Неделчева: "Сестри Стоеви са елит в този спорт, при един добър жребий защо да не спорим за четвъртфинал на олимпиадата"

Петя Неделчева: "Сестри Стоеви са елит в този спорт, при един добър жребий защо да не спорим за четвъртфинал на олимпиадата"

16 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Петя Неделчева: "Сестри Стоеви са елит в този спорт, при един добър жребий защо да не спорим за четвъртфинал на олимпиадата"

Треньорката на Стефани Стоева и Габриела Стоева Петя Неделчева-Хранова заяви, че основната цел за Европейското първенство е била олимпийска квота и медал и тя е постигната.

Вчера сестрите станаха втори на Стария континент на шампионата в Саарбрюкен (Германия) и си осигуриха участие на трети олимпийски игри след Рио 2016 и Токио 2020. Те работят с Неделчева от близо една година насам.

"Ние знаехме още във вторник, че те имат квота за олимпиадата, но трудната задача беше да прикрием от всички вас в България, защото Европейското първенство е много важно за тях. Всички сме свикнали те да са на първото място, но това беше едно много важно състезание от гледна точка на квотите за олимпиадата, жени двойка се класират само 16 дуета. Датчанките, които бяха едни от преките ни конкурентки загубиха още на четвъртфинала и останаха без медал, а в двубоя останахме ние и Франция. Като цяло още като тръгнахме от България си поставихме за цел медал - отиваме за медал, борим се за квота и реално постигнахме това, за което бяхме тръгнали", каза треньорката на летище София.

"Октомври месец ние бяхме 11 хиляди точки зад дуетите на Франция и Дания, който разбира от бадминтон може да каже колко далеч сме били от истината. Дори тогава имаше хора, които казваха, че няма смисъл изобщо да се гони тази квота. Но аз съм благодарна и на президента на федерацията Володя Златев, че застана зад нас и че направихме необходимата програма, тръгнахме от по-малки турнири, спечелихме четири-пет от тях и вече се катерехме нагоре в ранглистата и трупахме точките, които ни бяха необходими. Сестри Стоеви са си елит в бадминтона, всеки е свикнал те да са най-горе, но за нас беше важна тази квота", добави тя.

Неделчева е оптимист за олимпийските игри в Париж 2024.

"В Париж се играе групова фаза, четири групи по четири двойки. Има 11 двойки от Азия, 3 от Европа и 2 от Панамерика. При един добър жребий защо да не спорим за четвъртфинал на олимпиадата", завърши тя.

Петя Неделчева е най-титулуваната българска състезателка по бадминтон. Участвала е на на три летни олимпиади - в Атина 2004, където достига до четвъртфиналите на сингъл, в Пекин 2008 и в Лондон 2012. Има два медала на двойки жени от Европейски първенства - сребро в Манчестър 2010 и бронз в Казан 2014. Сега в Париж обаче тя ще изпита друга емоция - да бъде на олимпийски игри в качеството си на треньор на Стефани Стоева и Габриела Стоева.

#треньорката #стефани #стоева #габриела #петя #неделчевахранова #заяви #основната #цел #европейското

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете