Петер Пелегрини - бивш премиер, красив ерген, страстен почитател на автомобилите и пилот

Петер Пелегрини - бивш премиер, красив ерген, страстен почитател на автомобилите и пилот

7 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Петер Пелегрини - бивш премиер, красив ерген, страстен почитател на автомобилите и пилот

Петер Пелегрини е бивш премиер, а от 15 юни официално ще встъпи в длъжност като президент на Словакия, след като победи на балотажа на президентските избори, обобщава Франс прес.

Пелегрини е почитател на автомобилите. Той има и разрешително за пилотиране на самолет. 

В политически план Пелегрини е съюзник на популисткото правителство на Роберт Фицо, което е  благосклонно настроено към Русия.

Пелегрини е на 48 години. Досега беше председател на парламента. Подкрепян беше за президент от Фицо.

По време на кампанията Пелегрини се ангажира да обедини Словакия, която е разделена и която се нуждае от повече ведрост.

Според него политическата сцена е разделена между онези, които подкрепят продължаването на войната в Украйна на всяка цена и онези, които открито искат започване на преговори за мир.

"Аз спадам към последната категория", заяви Пелегрини за Франс прес преди изборите.

Пелегрини е икономист по образование. Той беше част от партията "Посока - социална демокрация" на Фицо и беше част от предишните кабинети на Фицо. През 2018 г. го наследи на премиерския пост.

През 2020 г. основа собствена партия "Глас - социална демокрация". Тя се класира на трето място на парламентарните избори миналата година и влезе в правителството на Фицо заедно с още една партия- крайнодясната Словашка национална партия.

Пелегрини е словак с италиански корени. Роден е на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица. Баща му е монтьор, а майка му преподавателка.

"Бях омагьосан от света на баща ми, от миризмата на моторно масло, от автомобилите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части", казва Пелегрини.

Той споделя, че едно време е искал да бъде машинист. "Много съм заинтересован от влаковете като цяло", допълва той.

На младини Пелегрини е бил част от танцова трупа. Той е свирил и на акордеон.

В личен план Пелегрини е ерген. Преди време беше наречен "най-сексапилният политик на Словакия" от женските списания.

Когато обяви кандидатурата си за президент, Пелегрини заяви, че живее сам. "Ако бъда избран за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било".

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.

В политиката Пелегрини първо е съветник на депутат от партията на Фицо. През 2006 г. печели депутатски мандат. После става държавен секретар за финансите през 2012 г., а през 2014 г. министър на образованието и след това председател на парламента, преди да заеме поста вицепремиер за инвестициите в правителството на Фицо. От  2018 г. до 2020 г. Пелегрини е премиер, след като Фицо подава оставка заради вълната от протести, последвали убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Куциак е работел по материали, свързани с връзките на управляващите с италианската мафия. По времето, когато беше премиер, Пелегрини беше и министър за финансите, на здравеопазването и на вътрешните работи.

Новият президент говори освен словашки, руски, немски и английски.

Като притежател на разрешително за пилотиране на самолети през 2015 г. Пелегрини се появи във видео, заснето във вътрешността на изтребител. 

Той ще е шестият президент на Словакия, като ще наследи първата жена президент Зузана Чапутова.

 

#петер #пелегрини #премиер #официално #встъпи #длъжност #президент #словакия #победи #балотажа

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете