Петър Денчев представи в Скопие романа си "Малкият Бог на земетръса", издаден в Република Северна Македония

Петър Денчев представи в Скопие романа си "Малкият Бог на земетръса", издаден в Република Северна Македония

30 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Петър Денчев представи в Скопие романа си "Малкият Бог на земетръса", издаден в Република Северна Македония

Книгата на писателят и театрален режисьор Петър Денчев "Малкият Бог на земетръса", издадена в Република Северна Македония от издателство "Антолог", съфинансирана по програмата Creative Europe на Европейския съюз, в рамките на проекта "Произведено в Европа: силата на разнообразието" бе представена в книжарница „Антолог” в Скопие, с подкрепата на Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.

„Книгата започва като много други, с раздяла. Една жена напуска съпруга си без особена причина. Прави го по старомодния начин, с написана на ръка бележка. Той не изглежда изненадан, дори първоначално въздъхва облекчено, че нищо лошо не й се е случило. Така влизаме в света на един нереализиран философ, собственик на цветарски магазин. В опит да разкрие мистерията около изчезването на съпругата си, той предприема травматично пътешествие в миналото – в гардероба си, сред руините на бащината си къща, по улиците на София, на брега на Дунав, насред чаршията в Скопие”, представя на страницата си „Малкият Бог на земетръса” издателството. 

 „Романът не е автофикция, всички характери в него имат своите прототипи. Понякога алтернативният живот, както в този роман, не е щастлив. В него има много история и той не е интимен роман, той изгражда една непрестанна флуидност между общественото и личното. Основните прототипи са в непрестанно търсене на идентичност и въпросът за автохтонната идентичност, как се изгражда и може ли да съществува, е основен”, посочи  по време на представянето Петър Денчев.   

Романът е свързан със столицата на Република Северна Македония, Денчев започва да го пише именно в Скопие. 

Представяне на "Малкият бог на земетресението" предстои и в рамките на Международния фестивал на прозата 2024 г., който се открива утре в Куманово. 

#книгата #писателят #театрален #режисьор #петър #денчев #малкият #бог #земетръса #издадена

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете