Пета среща на българите в Румъния се проведе по повод 24 май. Христо Стоичков бе сред специалните гости

Пета среща на българите в Румъния се проведе по повод 24 май. Христо Стоичков бе сред специалните гости

26 май 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пета среща на българите в Румъния се проведе по повод 24 май. Христо Стоичков бе сред специалните гости

С изпълнение на химните на България и Румъния започна петата среща на българите в Румъния по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и Деня на българския език в Румъния.

Събитието се проведе в комплекса “Smarald Forest Events”, на 30 км. от Букурещ и бе организирано от Посолството на Република България в Румъния и Съюза на банатските българи в Румъния. Сред специалните гости бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов, заместник-кметът по социални дейности, здравеопазване и транспорт Димитър Недев, изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева, както и футболната легенда Христо Стоичков.

В началото представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужи молебен към братята Кирил и Методий.

“Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий създадоха славянската азбука да преведат словото Божие. Да може славянските племена да не тънат в мрака на неверието. Братята Кирил и Методий преведоха цялото богослужение, което ние днес служим, цялото свещено писание и ние да се вдъхновяваме”, обърна се свещеникът към публиката.   

“24 май е най-милият, хубав и обичан празник от всеки от нас. Човек с умиление си спомня за повода да празнува и да уважава Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Няма по-символична връзка, че дълго време сме писали на една азбука, а днес можем да празнуваме официално този ден“, заяви на свой ред посланикът на България в Румъния Радко Влайков. 

Той посочи, че двете държави през цялото време полагат усилия за опазване на българския език и за съхраняване на фолклора и националната идентичност. 

"Трябва да се гордеем, че сме българи. Тук в Румъния има всички условия за това", допълни той и сподели, че го казва с известна степен на тревога, грижа и съжаление за българите, които са в Република Северна Македония и Западните покрайнини, визирайки Босилеград и Цариброд, които, по думите му, имат трудности със запазването на своята идентичност. "Българите в Румъния трябва да осъзнаят колко много прави румънската държава и съответно българската за съхраняването на българската идентичност", подчерта посланик Влайков. 

Думата взе депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, който определи 24 май като обединяващ ден и припомни, че датата е избрана от българите в Румъния и за празник на българския език в Румъния. 

“И като говорим за неща, които ни обединяват, има много какво да празнуваме. Вчера беше денят на единственото учебно заведение в Румъния, където се изучава български език от детската градина до 12 клас и това е гимназия “Свети Свети Кирил и Методий” в Стар Бешенов - най-старото българско училище, което действа непрекъснато от 1745 г. до ден днешен”, отбеляза Наков. 

Той благодари на румънската държава за оказваната към българското малцинство финансова подкрепа и на посланика ни в Букурещ за възможността, която е създал българското малцинство да стане единно. „Вашата подкрепа и личните Ви качества като човек бяха решаващи за постигането на нашата обща цел след 30 години демокрация“, каза Георги Наков. 

Думи на признателност депутатът изрази и към Христо Стоичков. 

“Най-великата чест, която ни оказа е, че даде своето велико име на стадиона на банатските българи. Единственият засега, убеден съм, стадион в света, който се казва “Христо Стоичков Арена”, подчерта Георги Наков.

“Гордея се, че съм почетен гражданин на Стар Бешенов. Винаги съм носил българското извън нашата страна. То е нещо свято, защото по-големи посланици извън пределите на България от всички Вас няма“, обърна се Стоичков към българите в Румъния. Той благодари на учителите и им пожела да преподават така българския език, че децата да знаят своите корени. 

Футболната легенда получи брой от “Наша глас” - сборникът на българското малцинство в Румъния, който вече ще се издава на 24 май и грамота от Посолството на България в Румъния за участието си в петото издание на Срещата на българите в Румъния по повод 24 май. С грамота бе удостоен и пресклубът на БТА в Букурещ.

Културната програма на тържеството бе открита с “Химн на просветата”, изпълнен от децата от Българското неделно училище "Йордан Йовков" в Букурещ и децата от Съюза на банатските българи в Румъния и бе закрито с изпълнение на русенския ансамбъл "Кукери". Програмата включваше над 30 изпълнения на представители на българската общност от всички краища на Румъния. След няколко часа, изпълнени със стихотворения, песни и танци, на финала, по традиция, всички участници и гости в събитието се хванаха на хорото. 

#изпълнение #химните #българия #румъния #започна #петата #среща #българите #повод #деня

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете