Пендаровски: През 2022 г. опозицията в РСМ саботираше усилията ни за промяна на френското предложение, а техни стратегически партньори бяха на страната на България

Пендаровски: През 2022 г. опозицията в РСМ саботираше усилията ни за промяна на френското предложение, а техни стратегически партньори бяха на страната на България

3 април 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пендаровски: През 2022 г. опозицията в РСМ саботираше усилията ни за промяна на френското предложение, а техни стратегически партньори бяха на страната на България

Пред препълнената зала „Борис Трайковски” в Скопие президентът на Република Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски събра подкрепящите го политически партии и симпатизанти два дни преди официалния старт на предизборната кампания в Северна Македония за президентските избори, които ще се произведат на 24 април.

Победата започва оттук и от нашия президент Стево Пендаровски, каза председателят на СДСМ Димитър Ковачевски, определяйки Пендаровски, като „прогресивен президент, който вярва в прогресивна (Северна) Македония”, а през юли 2022 г., когато беше приета преговорната рамка на Северна Македония, Пендаровски му е бил опора.

„Стево и аз седяхме заедно, сами. Стево каза: Знам, че от утре цялото напрежение ще бъде върху теб. Знам, че ще трябва да изведеш целия процес до края. Знам, че от утре срещу теб ще се изправят всички популисти, всички националисти, всички противници на европейската идея за (Северна) Македония, всички, които са обединени с враговете на (Северна) Македония. Ще минеш през ада. И затова няма да те оставя сам. Затова ще застана рамо до рамо с теб. Ще застана рамо до рамо с депутатите, с които ще водите битката в парламента. Затова аз първи ще се дам пресконференция и ще кажа: Да, (Северна) Македония трябва да приеме европейското предложение. (Северна) Македония трябва да стане член на ЕС. Това е лидерството. Така действат истинските лидери”, каза Ковачевски, който посочи, че няма да се откажат от европейското бъдеще за страната.

В словото си Пендаровски също акцентира на европейската интеграция и начина, по който в страната трябва да се работи, за да може Северна Македония да стане член на ЕС. Той посочи, че ще направи възможното младите да останат в държавата, а слабите да получат подкрепа. Изрази удовлетворение, че през първия му президентски мандат с него не са били свързани "никакви афери, случаи на корупция, нагласени търгове", че през втория мандат ще продължи да работи по същия начин и остро разкритикува опозицията, която по думите му не е взела нито едно стратегическо решение, защото „чрез вземане на стратегически решения националните интереси се реализират дългосрочно, но в краткосрочен план се губи рейтинг”. 

„Вместо Договора от Преспа, искаха и искат прекратяването му, а като алтернатива - изолация или членство в БРИКС, където няма нито една европейска държава, а сред основателите е Русия, която преди две години с оръжие нападна съседна държава, защото била изкуствено създадена, а нейният език и идентичност, измислена от комунистите. Това е буквално същата пропаганда, която използват отричащите македонската самобитност и идентичност. Същите тези политици и партии нямаха позиция за референдума за името през 2018 г., същите тези политици излизат с лозунга „Никога Северна, само Македония”, но от Северна Македония в продължение на пет години взимат заплати като кметове и депутати и през ум не им минава да върнат заплатите на гражданите. Преди три години, когато с всички сили, с които разполагахме, работехме за модификация на френското предложение и имахме тежки разправии със София за запазване на македонския език и идентичност, опозицията открито саботираше тези усилия, а някои европейски комисари, техни стратегически съюзници и тогава и днес, когато изработват предизборната им програма, открито бяха на страната на България”, заяви Пендаровски. 

Пендаровски заяви, че по отношение на стратегическите въпроси управляващите не са направили грешки, но грешки има по отношение "на някои политики или кадрови решения", а най-голямата грешка е била, че в изпълнение на лозунга на т.нар. Шарена революция, срещу правителството на Никола Груевски  „Няма справедливост, няма мир”, са спрели на половината път. 

„В този смисъл не можем да върнем времето назад, но е необходимо да се ангажираме с пълна проверка на всички съдии и прокурори, но преди всичко на нас, политиците. Всички, които не могат да докажат как са спечелили милиони, трябва да бъдат освободени от длъжност и да лежат в затвора, а не да раздават правосъдие или да се състезават за политически позиции”, посочи Пендаровски.

Той обяви, че ако получи доверието на гражданите за втори президентски мандат и през следващите години продължи да работи за заплатата си, „а не на процент”, ще се отнася еднакво към всички граждани, независимо от коя националност са и за коя партия гласуват, ще продължи да критикува престъпността и високата корупция, включително и тези, които са го подкрепяли и гласували за него.

#пред #препълнената #зала #борис #трайковски #скопие #президентът #република #северна #македония

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете