Парламентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина прие свой изборен закон

Парламентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина прие свой изборен закон

19 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Парламентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина прие свой изборен закон

Парламентът на Република Сръбска, съставна част на Босна и Херцеговина, прие в петък закон, който създава паралелна избирателна система в балканската страна,  ход, който според международни организации ще подкопае съществуващото общонационално законодателство, съобщи Ройтерс. Република Сръбска прие своя закон, след като върховният представител на международната общност наложи реформи на изборния закон, които са предназначени да гарантират почтеността на изборите чрез технически подобрения, като електронно сканиране.

Съперничещите си етнически лидери на страната не успяха да постигнат съгласие по тях. Босненските сърби не признават бившия германски политик Кристиян Шмит за  върховен представител на международната общност в Босна, заявявайки, че той не е бил одобрен от Съвета за сигурност на ООН, и се противопоставят на неговите решения.

Съгласно мирното споразумение, което сложи край на войната през 90-те години, Босна се състои от доминираната от сърби Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина, споделяна от бошняци (босненски мюсюлмани) и хървати, които са свързани със слабо централно правителство. Новият изборен закон предвижда, че институциите на Република Сръбска, които тепърва ще се създават, ще организират местни избори в анклава вместо Централната избирателна комисия.

"Тези действия противоречат на конституционния ред на Босна и Херцеговина чрез създаване на паралелни структури, които подкопават общата сигурност и стабилност на страната", заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Миналия месец сепаратисткият президент на Република Сръбска Милорад Додик, обяви, че сърбите ще блокират работата на централното правителство на Босна, освен ако изборните закони, наложени от Шмит, не бъдат анулирани и вместо това приемат собствен изборен закон. Депутатите приеха и закон за имунитет от наказателно преследване на висши държавни служители, докато изпълняват задълженията си.

Додик е изпратен на съд за това, че се е противопоставил на решенията на Шмит. Европейският съюз предупреди срещу приемането на тези закони, заявявайки, че това е крачка назад, след като съюзът миналия месец стартира преговори за присъединяване на Босна в очакване на бъдещи реформи.

#парламентът #република #сръбска #съставна #босна #херцеговина #прие #закон #създава #паралелна

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете