ПАП: Полша прие преработена версия на Националния план за възстановяване

ПАП: Полша прие преработена версия на Националния план за възстановяване

2 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


ПАП: Полша прие преработена версия на Националния план за възстановяване

Правителството на Полша прие преработена версия на националния си План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), където се представят детайли как страната ще изразходва постпандемичните фондове от Европейския съюз, съобщи министърката на държавните фондове за развитие и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч, цитирана от полската новинарска агенция ПАП.

Поради притесненията на Европейската комисия за върховенството на закона в Полша при предишното консервативно правителство на ПП „Право и справедливост“ (ПиС), на власт до декември 2023 г., милиарди евро средства за възстановяване бяха замразени, което наложи забавяне на плана за прилагането им.

В края на февруари ЕК заяви, че Полша покрива  необходимите условия за отпускане на средства, включително наличие на независима съдебната система.

Средствата от ЕС трябва да се изразходват до края на 2026 г., но много инвестиционни проекти в полския национален ПВУ не са дори и започнати и може да не бъдат приложени навреме, което може да доведе до това да не бъдат финансирани със средствата за възстановяване.

В резултат на това новото коалиционно правителство на Полша реши да преработи плана си за възстановяване и устойчивост, защото от това зависи европейското финансиране.

Вчера полското правителство обсъди промените в плана и след заседанието министър Пелчинска-Наленч обяви в социалната мрежа „Екс“: „Преработването на ПВУ е прието от министерски съвет! Преди няколко месеца нашият ПВУ беше блокиран от забавените реформи и нереалистичните инвестиции“.

Тя добави, че благодарение на приетите промени Полша ще може да инвестира допълнителни 600 млн. злоти (около 270 млн. лева – бел. ред.)  в лечебни заведения в малките населени места, допълнителни 2,5 милиарда злоти (ок. 1,125 млрд. лева) в селското стопанство и допълнителни 600 млн. злоти за саниране на жилищни сгради.

На 24 април заместник-министърът на фондовете и регионалната политика Ян Шишко каза пред ПАП, че в края на април или началото на май Полша ще изпрати преработения НПВ, одобрен от Съвета на министрите, на Европейската комисия, която ще има два месеца за отговор.

Съгласно ПВУ  Полша ще получи общо 59,8 милиарда евро, от които  25,27 млрд. евро безвъзмездни средства и 34,54 млрд. евро преференциални заеми.

Министерството на държавните фондове за развитие и регионалната политика съобщи вчера, че до 15 април Полша е получила около 3,2 милиарда евро от ПВУ под формата на безвъзмездни средства и 8,1 милиарда евро под формата на заеми.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и полската агенция ПАП)

#правителството #полша #прие #преработена #версия #националния #план #възстановяване #устойчивост #пву

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете