Палестинците в Газа приветстваха иранската атака срещу Израел

Палестинците в Газа приветстваха иранската атака срещу Израел

14 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Палестинците в Газа приветстваха иранската атака срещу Израел

Иранската атака срещу Израел днес беше приветствана от мнозина палестинци в Газа днес като рядко възмездие за израелската офанзива срещу анклава. Същевременно някои от тях казват, че подозират, че Техеран е предприел удара по-скоро показно, а не за да нанесе истински щети, предаде Ройтерс.

„Надяваме се, че, ако Иран или някоя друга страна влезе във войната, решението за Газа ще бъде по-близо от когато и да е. Американците може да решат въпроса с Газа, за да сложат край на източниците на проблема“, заяви пред агенцията 32-годишен палестинец.

Мнозина в Газа се чувстват изоставени от съседите си в Близкия изток, след като Израел започна офанзивата в палестинския анклав, взела над 33 000 жертви, в отговор на атаката на екстремисткото движение „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври 2023 г.

Въпреки това подкрепата идва от Иран и неговите регионални проксита, по-специално от съюзника на Техеран „Хизбула“ в Ливан, която е съюзник и на ислямистите от „Хамас“, управляващи Газа.

В кадри, разпространени от анклава, се вижда много местни жители да скандират „Аллах Акбар!“ и да надават радостни възгласи на фона на озаряваното от иранските ракети и ракетите на израелската противовъздушна отбрана небе.

„Който се е решил да атакува Израел по време, когато целият свят действа в негова служба, е герой в очите на палестинците, независимо дали споделяме неговата идеология или не“, каза Маджид Абу Хамза, 52-годишен баща на седем деца от град Газа.

„Избиват ни вече повече от шест месеца и никой не посмя да каже нищо. Сега Иран, след като консулството му беше ударено, отвръща на Израел и това носи радост в сърцата ни“, допълни палестинецът.

#иранската #атака #срещу #израел #днес #приветствана #мнозина #палестинци #газа #рядко

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете