Палестинците трябва да се стремят към създаване на независима държава чрез преки преговори, а не чрез ООН, заявиха САЩ

Палестинците трябва да се стремят към създаване на независима държава чрез преки преговори, а не чрез ООН, заявиха САЩ

4 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Палестинците трябва да се стремят към създаване на независима държава чрез преки преговори, а не чрез ООН, заявиха САЩ

САЩ заявиха, че създаването на независима палестинска държава трябва да стане чрез преки преговори между засегнатите страни, а не чрез ООН, предаде Ройтерс.

Помолен да коментира дали Вашингтон ще наложи вето в Съвета за сигурност на искането на палестинците да бъдат приети като пълноправен член в Обединените нации, говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви: "Няма да спекулирам какво би могло да се случи в бъдеще".

Но той добави, че създаването на независима палестинска държава с гаранции за сигурността на Израел "е нещо, което трябва да стане чрез преки преговори между засегнатите страни - и това е виждането, от което се ръководим в момента - а не чрез ООН".

Във вторник Палестинската автономна власт (ПАВ) поиска да бъде разгледана отново подадената от нея през 2011 г. заявка за пълноправно членство в ООН. В момента тя е фактически призната като суверенна държава Палестина, след като през 2012 г. получи от Обединените нации статут на нечленуваща страна наблюдател.

Становището по въпроса на САЩ, които са най-важният израелски съюзник, отразява едно към едно това на Израел, отбелязва Ройтерс.

Искането за пълноправно членство в ООН трябва да бъде одобрено от 15-членния Съвет за сигурност на Обединените нации - където Вашингтон има право на вето - и след това с две трети от гласовете в 193-членното Общо събрание на световната организация.

Този нов опит на палестинците за пълноценна интеграция в структурите на ООН бяха предприети в момент, когато войната в Газа между Израел и палестинските радикали от "Хамас" наближава шестия месец от началото си и когато Израел разширява селищата си на окупирания Западен бряг, отбелязва Ройтерс.

През април ротационен председател на Съвета за сигурност е Малта.

Постоянният представител на Валета в ООН Ванеса Фразиер каза, че палестинското искане е било изпратено до членовете на Съвета.

"Ще се консултираме с всеки от членовете, за да набележим правилните стъпки", каза тя пред репортери.

Палестинският постоянен представител в ООН Рияд Мансур каза в понеделник пред Ройтерс, че целта е Съветът за сигурност да вземе решение на министерската среща на 18 април, която ще бъде посветена на Близкия изток, но допълни, че все още няма насрочено гласуване.

След сключването на Споразуменията от Осло в началото на 90-те години в преговорите между Израел и ПАВ за създаване на палестинска държава няма особен напредък.

#сащ #заявиха #създаването #независима #палестинска #държава #трябва #стане #чрез #преки

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете