От 2028 г. Германия може да харчи до 9 млрд. евро повече за отбрана, каза финансовият министър

От 2028 г. Германия може да харчи до 9 млрд. евро повече за отбрана, каза финансовият министър

2 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


От 2028 г. Германия може да харчи до 9 млрд. евро повече за отбрана, каза финансовият министър

Германският министър на финансите Кристиан Линднер очаква до 9 млрд. евро допълнителни разходи за отбрана от 2028 г., ако страната успее да ограничи равнищата на дълга си, заяви той в коментар пред ДПА.

Допълнителните средства биха могли да бъдат освободени, ако Германия сведе дълга си до ниво под определената от ЕС цел от 60% от БВП спрямо сегашните 63% от БВП, заяви Линднер, цитиран от Ройтерс.

"Ако паднем под тази граница, тогава изплащането на свързания с коронавируса дълг, планирано от 2028 г., може да бъде обсъдено отново", каза министърът.

Германското правителство взе спешни заеми на обща стойност около 300 млрд. евро през 2020, 2021 и 2022 г. в отговор на пандемията от коронавирус и войната в Украйна, като спря действието на дълговата спирачка, която ограничава държавните заеми. Погасяването на дълговите облигации е планирано да започне през 2028 г. и да продължи повече от 30 години, като според Линднер от 2028 г. нататък са планирани плащания в размер на 9 млрд. евро годишно.

"Въпреки това, ако тежестта на пандемията върху нивото на дълга бъде преодоляна дотогава, изплащането може да бъде значително намалено", каза министърът. "Това би освободило милиарди евро, които ще ни помогнат да постигнем целта на НАТО във федералния бюджет след края на специалната програма за Бундесвера", каза той.

Линднер отхвърли публикации в медиите, според които Германия може да не постигне целта от достигане 2% от БВП като разходи за отбрана догодина.  

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г, Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за закупуване на модерни оръжия. Тя също така пое ангажимент да постигне целта на НАТО за изразходване на най-малко 2 % от БВП за отбрана.

В момента германското правителство подготвя бюджета за 2025 г. и финансовия план за периода до 2028 г. Годината 2028 се счита за особено трудна, тъй като специалният фонд ще изчерпа тогава резервите си и ще бъдат необходими допълнителни 20 до 25 милиарда евро в редовния бюджет за отбрана, за да се изпълнят финансовите ангажименти за отбраната, произтичащи от членството в НАТО.

#германският #министър #финансите #кристиан #линднер #очаква #млрд #евро #допълнителни #разходи

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете