Осмото издание на “Алея на занаятите” се провежда днес в Етнографския комплекс "Стария Добрич"

Осмото издание на “Алея на занаятите” се провежда днес в Етнографския комплекс "Стария Добрич"

преди 2 часа · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Осмото издание на “Алея на занаятите” се провежда днес в Етнографския комплекс "Стария Добрич"

Осмото издание на “Алея на занаятите” се провежда днес в Етнографския комплекс "Стария Добрич". Събитието се организира от Регионалната занаятчийска Камара в областта. Тази година то събира майстори на традиционни български занаяти като везба, свещарство, дърворезба, кожарство, плетиво, арткерамика, художествен текстил и други.

“Събитието “Алеята на занаятите” е създадено с цел майсторите да могат да реализират себе си, да покажат творчеството си, да обменят опит със старите майстори. Младите творци трябва да започнат отнякъде, да се осигури приемственост”, разказа за БТА председателят на Регионалната занаятчийска камара Магдалена Петрова.

Сред новите занаяти е свещолеенето, представено от Бисерка Бонева, която е майстор по художествено леене към Националната занаятчийска камара. Тя показа разнообразие от свещи, изработени изцяло от восък с различна форма, вид и аромати.

“На моя щанд посетителите могат да усетят аромата и да видят свещи от пчелен, рапичен и слънчогледов восък. Хубавото на тези восъци е, че много бързо си отдават аромата и са икономични. Свещите могат да бъдат за пречистване, за хол, за трапезария, всичко, от което имаме нужда”, каза за БТА Бонева.

На събитието майстор Койчо Колев представи своята дърворезба “На извора”. “Идеята за изработването е много специална. Това е моята къща, където се намира моето ателие в село Одринци, тя е с възрожденски характер, а до нея виждате покойната ми жена. Исках да направя нещо, което да се увековечи, съпругата беше един извор. Нося тази дърворезба на събитието, за да е до мен и тя”, каза майстор Колев.

Той добави, че е правил дърворезби за три църква в област Добрич. Едната е църквата "Св. св. Кирил и Методий" в село Соколово, където Койчо Колев изработва иконостаса в продължение на четири години. Негови работи могат да се видят в Ботевски манистир “Св. Марина”. 

На “Алея на занаятите” тази година посетителите ще могат да видят икони от църквата “Св. Георги” в Балчик, която е строена 1823 година. “Иконите са от Дебърската школа”, добави Колев.

На друг занаятчийски щанд майстор Георги Димитров показа уменията си в ръчното гравиране върху изделия от кожа, а деца от танцов ансамбъл “Сборенка” при Средно училище “Св. Климент Охридски” представиха фолклорни танци.

#осмото #издание #алея #занаятите #провежда #днес #етнографския #комплекс #стария #добрич

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете