Османи: Изборите на 8 май са референдум срещу национализма

Османи: Изборите на 8 май са референдум срещу национализма

3 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Османи: Изборите на 8 май са референдум срещу национализма

Заместник-председателят на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония - ДСИ, Буяр Османи призова днес гласувалите за опозицията да подкрепят на предстоящите избори Европейския фронт, който по думите му „остава най-стабилната пътека към сигурно бъдеще” на страната.

„ВМРО-ДПМНЕ блокираха пътя към ЕС и НАТО, ние разсякохме този възел. Те рециклират националистически тези, флиртуват с проруски тези, открито се заканват на славното въстание от 2001 г., увеличават напрежението между етническите и религиозните общности. Европейският фронт гарантира сигурност и съвместно съществуване, обединявайки всички общности. Гражданите не трябва да вярват на онези, които искат да ни върнат назад. Изборите на 8 май са референдум срещу национализма” , заяви на пресконференция в Скопие Османи.

Според Османи Европейският фронт ще има 20 депутати в бъдещия парламент на страната и е „единственият, който може да осигури бадентерово мнозинство” в законодателния орган. „Бадентеровото мнозинство”, което започна да се прилага след въоръжения конфликт в страната през 2001 г., е формулирано от бившият френски министър на правосъдието Робер Бадентер и предвижда включване на етническите общности, при вземането на важни решения.

„Двете мнозинства са необходими за стабилно правителство и стабилен парламент. Ние продължаваме да мислим според концепцията отпреди Рамковия договор и 2001 г., когато мислим само за едното мнозинство от 61 народни представители. Едно мнозинство винаги върви с второ мнозинство, наречено "мнозинство на Бадентер". Мисля, че всички опити да се подценява второто мнозинство след 2002 г. са безполезни“, каза Османи.

На журналистически въпрос какво ще се случи, ако победителите в изборите не поканят ДСИ и коалицията да станат част от бъдещото правителство, Османи заяви, че този начин на мислене е обиден за него и за албанците.

„Как все още смятате, че албанците може да бъдат канени или неканени? Гражданите решават кой ще състави правителството. Ще кажа още веднъж: няма правителство без двойно мнозинство – 61 (депутати) плюс мнозинството по принципа на Бадентер. Това са условия, без които не може според Рамковия договор. Няма стабилно правителство или работещ парламент без мнозинството на Бадентер, това е основният дух на Рамковия договор и това е ясно на всички, македонски политически партии, албански, турски и други. И това не е моя оценка. Говоря ви за Рамковия договор, за духа на Рамковия договор и за функционирането на държавата през последните 20 години. Не знам как да го обясня, дали да взема черна дъска и да рисувам?", заяви Османи.

Бъдещото правителство в Северна Македония е сред най-обсъжданите теми в страната, след като в изборната нощ след първия тур на президентските избори председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви албанската опозиция за предпочитан коалиционен партньор след парламентарните избори. 

#заместникпредседателят #найголямата #албанска #партия #република #северна #македония #дси #буяр #османи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете