Османи: Без споразумение за гласуване на промените в конституцията след изборите в Северна Македония няма да има правителство

Османи: Без споразумение за гласуване на промените в конституцията след изборите в Северна Македония няма да има правителство

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Османи: Без споразумение за гласуване на промените в конституцията след изборите в Северна Македония няма да има правителство

Правителство в Република Северна Македония след изборите няма да има, без да бъде постигнато споразумение за гласуване на промените в конституцията и това е констатация на всички политически партии в страната, за които ЕС е единствената алтернатива, твърди кандидатът за президент, издигнат от коалицията "Европейски фронт" и министър на външните работи на страната Буяр Османи в интервю за радио „Свободна Европа” в Северна Македония. 

В отговор на въпрос как страната ще продължи към преговори с Европейския съюз, Османи отговаря, че ще бъдат използвани всички възможности да се направи национално отговорно правителство.

„Казвам, че държавният консенсус в този критичен период е най-важен, защото страната е на кръстопът, ние избираме между две посоки - светло бъдеще в Европейския съюз или изолация, непредсказуемост, безперспективност. Аз не коментирам политически партии в предизборен период, защото сме виждали (разликата в) техните позиции преди и след съставяне на правителство. Говоря за сигурността на Европейския съюз, сигурността на Европа, която много зависи от консолидирането и сигурността на Балканите”, казва Османи.

Според него това не е проблем, който засяга само Северна Македония, но и САЩ и ЕС, защото преговорната рамка на страната е осъществена с „голям принос от САЩ и ЕС” и той смята, че въпросът е "много-по-голям от вътрешните политически игри в страната".

А в отговор на въпрос дали смята, че ВМРО-ДПМНЕ ще се съгласи на промени в конституцията, за да състави правителство, Османи отговаря, че „трябва да се съгласи”. 

„Няма алтернатива. Затова не приемам на сериозно тези опити за трупане на политически дивиденти по тази тема. Защото от това зависи не само бъдещето на Северна Македония. И бъдещето на Балканите и сигурността на Европа зависят от интеграционния процес на страните от Западните Балкани. Никой няма да позволи Балканите да бъдат плацдарм за руските интереси за подкопаване на сигурността на Европа. Тези политици или не разбират от геополитика, или искат да навредят на тази държава. Трябва да има конституционни промени”, заявява в интервюто Османи.

 

#правителство #република #северна #македония #изборите #постигнато #споразумение #гласуване #промените #конституцията

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете