Още една атлетка от олимпийския отбор на бежанците бе уличена в употреба на допинг

Още една атлетка от олимпийския отбор на бежанците бе уличена в употреба на допинг

1 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Още една атлетка от олимпийския отбор на бежанците бе уличена в употреба на допинг

Анжелина Надай Лохалит, която участва като атлетка бежанец в бягането на 1500 метра на Олимпийските игри през 2016-а и 2021 година, е отстранена след положителна проба за забраненото лекарство триметазидин (TMZ), съобщават от Атлетическия съюз за интегритет (AIU).

Лохалит, която е родена в Южен Судан, за последно се състезава на Световното първенство по крос кънтри в сръбската столица Белград в края на март, е изправена пред четиригодишна забрана от участие в състезания.

Тя е третият спортист-бежанец през последните няколко месеца, който се сблъсква допинг властите.

Роденият в Мароко състезател в стипълчейза Фуад Идбафдил, който участва на Световното първенство в Доха през 2019 година, получи тригодишна забрана през декември, след като призна, че е използвал забранения хормон EPO, повишаващ издръжливостта.

Доминик Локолонг Атиол, друг бегач на средни разстояния от олимпийския отбор на бежанците, сега базиран в Кения, беше отстранен след положителен тест за TMZ през март. Триметазидинът, който увеличава притока на кръв към сърцето и се използва за лечение на стенокардия, е забранен от Световната антидопингова агенция от 2014 година.

Международният олимпийски комитет (МОК) подкрепя 73 спортисти бежанци чрез стипендии, докато те опитват да стигнат до участие на Олимпиадата в Париж. Отборът на бежанците в Токио преди три години се състоеше от 29 спортисти.

#анжелина #надай #лохалит #участва #атлетка #бежанец #бягането #1500 #метра #олимпийските

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете