Операционната система на "Епъл" попада под засилен надзор от ЕС

Операционната система на "Епъл" попада под засилен надзор от ЕС

30 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Операционната система на "Епъл" попада под засилен надзор от ЕС

ЕК обяви днес, че операционната система на "Епъл" (Apple) за таблети, айПадОуЕс (iPadOS), ще бъде подложена на нови по-стриктни правила за конкуренцията, предвидени от регламента за дигиталните пазари (DMA), предаде Франс прес.

Тези правила се прилагат от началото на март за някои ключови услуги на петте американски компании от сектора - "Алафабет" (Alphabet), "Амазон" (Amazon), "Епъл" (Apple), "Мета" (Meta), "Майкрософт" (Microsoft), както и на китайското дружество "БайтДенс" (ByteDance), собственик на "ТикТок" (TikTok), за да сложат край на злоупотребата с доминантна позиция.

В рамките на "Епъл" операционната система за смартфони айОуЕс, навигационната система "Сафари" (Safari) и магазина за приложения "ЕпСтор" (AppStore), вече са били определени сред услугите, подлежащи на новата регулация , която възнамерява да промени дълбоко практиките на цифровите мастодонти.

"Епъл" разполага със срок от шест месеца, за да гарантира, че неговият айПадОуЕс съответства изцяло на регламента за дигиталните пазари.

"Ние ще продължим да си сътрудничим по конструктивен начин с ЕК, за да сме в съответствие с регламента за дигиталните права във всички определени услуги", обяви "Епъл" в комюнике.

"Целта ни остава да предоставим най-добрите продукти и услуги на европейските ни клиенти, като същевременно смекчим рисковете по отношение на конфиденциалността и сигурността на данните, които налага регламентът за дигиталните услуги на клиентите", добави компанията от Купертино, щата Калифорния.

Регламентът фиксира серия от задължения и забрани, предназначени да ограничат видовете нелоялни действия, които са довели до изключване или ограничаване на конкуренцията.

В случай на нарушения регламентът за дигиталните пазари предвижда глоби, които могат да достигнат 10 на сто от световния оборот на засегнатата компания и дори 20 на сто при рецидив. 

#обяви #днес #операционната #система #епъл #apple #таблети #айпадоуес #ipados #подложена

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете